Ο «χορός» των εκατομμυρίων γύρω από τις δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου» και του πατρός Αντωνίου έρχεται να συμπληρώσει τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις που φέρονται να έχουν λάβει χώρα εντός των δομών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνταν σε αυτές.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», τα ιλιγγιώδη ποσά που ακούγονται ως δωρεές πολιτών προς την «Κιβωτό», οι ενέργειες των αρμόδιων Αρχών για τον εντοπισμό στοιχείων αναφορικά με ξέπλυμα χρήματος και οι γενικότεροι έλεγχοι στα οικονομικά της οργάνωσης συνιστούν μόνο μία παράμετρο της συγκεκριμένης διάστασης της υπόθεσης. Ιδιαιτέρως κομβικά στο συγκεκριμένο μέτωπο θεωρούνται τα στοιχεία που αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τον αριθμό και την αξία των ακινήτων, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την εν γένει δραστηριότητα του πατρός Αντωνίου στο πλαίσιο της λειτουργίας των δομών ανά την ελληνική επικράτεια.

Χωρίς φορολόγηση

Από το 2018 και μετά τα έσοδα της «Κιβωτού» έφθαναν τα 4 με 5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ, με δεδομένο ότι επρόκειτο στο μεγαλύτερο μέρος τους για δωρεές, ο παράγων της φορολόγησης δεν υπήρχε στη σχετική εξίσωση. Από αυτά μόλις το 1,2 εκατ. ευρώ κατευθυνόταν για τις ανάγκες της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των εσόδων, με το μεγαλύτερο μέρος της αξιοποίησης των υπόλοιπων χρημάτων να παραμένει αχαρτογράφητη περιοχή.

Μισθοδοσία

Η παράμετρος αυτή χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς σε άλλες αντίστοιχες δομές η μισθοδοσία του προσωπικού αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 80% των συνολικών εσόδων, βασική αιτία για την οποία πολλές από αυτές «πνίγονται» οικονομικά, πολλώ δε μάλλον σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτός ο κανόνας δεν ίσχυε στην περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου». Την ίδια στιγμή, μεγάλη εντύπωση προ - καλεί και το γεγονός ότι τα ακίνητα που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της ΜΚΟ ανέρχονται σε 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και η γεωμετρική αύξηση της αξίας της αντίστοιχης περιουσίας της «Κιβωτού» μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης υπολογιζόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 η αξία της εκτοξεύθηκε (λόγω νέων δωρεών από πολίτες, πρωτοβουλιών αξιοποίησής της, αλλά και άλλων δράσεων, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών) σε περίπου 21 εκατ. ευρώ. Όσο για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μεταβιβάσει κληροδοτήματα στην οργάνωση όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας της, αγγίζει, με βάση αξιόπιστες πηγές από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τους σαράντα.

Μηδενικά μισθωτήρια

Ακόμα ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο, που προκαλεί εύλογες απορίες και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσων εξηγήσεων για την οικονομική διάσταση της όλης υπόθεσης, αφορά τη διαπίστωση ότι, όπως έχει προκύψει από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, αλλά και από το φορολογικό ιστορικό της «Κιβωτού», η διοίκηση της οργάνωσης υπό τον πατέρα Αντώνιο δήλωνε εν πολλοίς μηδενικά μισθωτήρια σε ό,τι αφορά την περίπτωση των υπό ενοικίαση ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περαιτέρω σύγχυση.

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις φορολογικές δηλώσεις της ΜΚΟ το ποσό που αναγραφόταν ως εισόδημα από την πλευρά της διοίκησης ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 75.000 ευρώ... Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω, το ξεκαθάρισμα του τοπίου γύρω από τα οικονομικά των δομών που λειτουργού - σαν υπό την «ομπρέλα» της «Κιβωτού του Κόσμου» συνιστά κεντρικό μέλημα του νέου Δ.Σ., που τοποθετήθηκε κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης και πρωτοβουλιών της αρμόδιας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Κοινές δράσεις

Για τον σκοπό αυτόν έχει δρομολογηθεί ήδη σειρά κοινών δράσεων με τις κρατικές οικονομικές υπηρεσίες, με τους γνωρίζοντες να μιλούν για άμεσες εξελίξεις, δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος. Παράλληλα, τα μέλη του νέου Δ.Σ. υπό την πρόεδρο, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, θα ασχοληθούν επισταμένα με τον έλεγχο των καταγγελιών σχετικά με τη συμπεριφορά κάποιων εργαζομένων προς τα παιδιά που διαβιούν στις δομές, καθώς και τη γενικότερη καταλληλότητα του προσωπικού, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο κάθε υπάλληλος.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο που να έθετε συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την πρόσληψη στελεχών αναφορικά με το σύνολο των αναγκών της κάθε δομής. Πρόκειται για τη συζήτηση η οποία είχε ανοίξει πριν από μερικούς μήνες κατόπιν σειράς νομοθετημάτων που είχαν δρομολογηθεί από την υφυπουργό Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022.