Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον 37χρονο αρχιμανδρίτη που επιτέθηκε με βιτριόλι το καλοκαίρι του 2021, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς ο δράστης προκάλεσε σοβαρότατα τραύματα στον μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλο και σε άλλους Ιεράρχες.

Ωστόσο, η αρχική εισαγγελική πρόταση είχε προβληματίσει τον νομικό κόσμο, καθώς μετέτρεπε το αδίκημα από απόπειρες ανθρωποκτονίες σε απόπειρες βαριών σωματικών βλαβών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μικρή ποινή.

Εν τέλει, το δικαστήριο δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι ο καθηρημένος αρχιμανδρίτης είναι ένοχος για τετελεσμένη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη εις βάρος του γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και για επτά απόπειρες βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης εις βάρος των υπολοίπων μητροπολιτών.

Τον έκρινε αθώο για την επίθεση κατά του αστυνομικού του ΑΤ Συντάγματος, που βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα της επίθεσης, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση που έλεγε ότι ο τραυματισμός του συνέβη στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου με πλειοψηφία των ενόρκων και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση κόντρα στην πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη του βρέθηκε στο σπίτι του δράστη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών.


Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο

Σε ό,τι αφορά τις ποινές, το δικαστήριο τού επέβαλε κάθειρξη 6 ετών για την επίθεση στον γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και φυλάκιση 4 ετών για κάθε μία απόπειρα κατά των επτά μητροπολιτών. Η συνολική ποινή κάθειρξης είναι τα 20 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να δοθεί στην τυχόν έφεση του αρχιμανδρίτη ανασταλτικό αποτέλεσμα της ποινής, κρίνοντας ότι η επίθεση στους 9 παθόντες σε δημόσιο ακροατήριο ήταν «μεμονωμένο περιστατικό» και δεν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο δράστης είναι ύποπτος τελέσεως άλλων αδικημάτων και δεν του χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.


Το χρονικό της επίθεσης με το βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιμανδρίτης, τον Ιούνιο του 2021, στο άκουσμα της απόφασης για την καθαίρεσή του από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, επιτέθηκε με 2 λίτρα θεϊκού οξέος καθαρότητος 96% (βιτριόλι) στους επτά μητροπολίτες της σύνθεσης του δικαστηρίου, στον γραμματέα του δικαστηρίου και στον αστυνομικό του Α.Τ. Συντάγματος που ήταν αρμόδιος για την τάξη στην αίθουσα.

Φωτογραφία-σοκ του μητροπολίτη Κηφισίας από την επίθεση με το βιτριόλι 

Όπως αναφέρουν συνοδικοί κύκλοι, από την επίθεση αυτή όλοι οι παθόντες υπέστησαν εγκαύματα, παραμορφώσεις, κάποιοι υπεβλήθησαν σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ ακόμη και οι εγκαταστάσεις του Συνοδικού Μεγάρου υπέστησαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την τεράστια καυστικότητα του οξέος, που ακόμη και σταγόνες του αρκούσαν για να κάψουν ξύλινα έδρανα και το μαρμάρινο δάπεδο.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος κινδύνευσε μάλιστα να χάσει το ένα του μάτι, γι’ αυτό και αμέσως μετά την επίθεση διακομίστηκε στο Λαϊκό και αργότερα στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γεννηματάς».


Φωτογραφίες: iefimerida.gr