Για ύπαρξη μεγάλων κενών σε βασικά τμήματα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κάνουν λόγο οι γιατροί, την ώρα που οι παιδικές ιώσεις και ειδικά το κύμα γρίπης πιέζει ήδη τις παιδιατρικές υγειονομικές δομές.

Μάλιστα, στις εφημερίες η προσέλευση είναι τεράστια.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, λένε πως υπάρχουν τμήματα που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο.

Ειδικά αυτό το διάστημα, όπως σημειώνουν οι γιατροί, υπάρχει έκρηξη των παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται και εν συνεχεία κάποια από αυτά εισάγονται για νοσηλεία.

Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακής - Δευτέρας εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120, με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε αναισθησιολόγους όσο και σε γιατρούς που στελεχώνουν κρίσιμα τμήματα.

Στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας, από έξι μόνιμους ιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Στο μικροβιολογικό, με την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού, πάλι το τμήμα δεν θα μπορέσει καν να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση της καθημερινής εφημέρευσης. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αιματολογικό τμήμα, με εφημέρευση μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας.

Στο τμήμα ανοσολογίας-ιστοσυμβατότητας, το οποίο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών - ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, δύο γιατροί βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότητηση και για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος απαιτείται η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός-δύο παιδιάτρων.

Όσον αφορά τους αναισθησιολόγους, το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, δεν έχει αντιμετωπιστεί και επίκεινται αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Παράλληλα, είναι προβληματική η λειτουργία όλων των κλινικών, λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία (όχι μόνο ιατρικού), ενώ υπάρχει μεγάλος όγκος περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.ά.).

Τέλος, στους νοσηλευτές καταγράφονται 280 κενές οργανικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» θα προχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι σε κινητοποιήσεις.

Η πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλώνει όσο περνούν οι μέρες, και στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία παιδιών με γρίπη και βρογχιολίτιδα έχει χτυπήσει «κόκκινο».

*Πηγή: thetoc.gr