Η Αικατερίνη Λαλαούνη είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες του αείμνηστου κοσμηματοπώλη Ηλία Λαλαούνη.

Η ίδια σε μια αποκλειστική συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει για την αγοραστική κίνηση το 2022, την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού, αλλά και τι περιμένει από το 2023.

Πώς ήταν επιχειρηματικά το 2022;

Ηταν πάρα πολύ καλό το 2022, διότι η ψυχολογία του κόσμου άλλαξε και ήθελε να χαρεί περισσότερο τη ζωή του, κι αυτό είχε αντίκτυπο και στις πωλήσεις.

Υπήρξε περισσότερη δουλειά και λόγω της αύξησης του τουρισμού;

Βέβαια, γιατί φέτος ήταν μια από τις καλές χρονιές από την άποψη του τουρισμού. Οι πελάτες μας από το εξωτερικό συνδυάζουν πάντα τις διακοπές τους με ένα κόσμημα Λαλαούνη.

Εχετε και καταστήματα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πώς πήγαν εκεί τα πράγματα;

Οπως και στην Αθήνα, πήγαν πάρα πολύ καλά. Αυτό που είναι πολύ ευχάριστο είναι ότι η Αθήνα πλέον, και γενικά η Ελλάδα, δεν είναι μόνο ένας καλοκαιρινός προορισμός και οι τουρίστες έρχονται όλο τον χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι συνδυάζουν την επίσκεψή τους και με τις αγορές τους. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη φέτος υπήρξαν πολύ καλοί πελάτες που λόγω του COVID δεν είχαν έρθει τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Τι είναι αυτό που οι πελάτες προτιμούν συνήθως;

Αυτό που προτιμούν είναι τη διαχρονικότητα των κοσμημάτων μας, την ποιότητα και το πιο βασικό ότι κάθε κόσμημα έχει μια ιστορία να πει. Κάθε χρόνο έχουμε μία με δύο συλλογές.

Πόσα χρόνια κλείνει φέτος ο οίκος σας;

Είμαστε από το 1967, οπότε ο πατέρας μου άνοιξε και το πρώτο κατάστημα εκτός Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή εκτός Ελλάδας έχουμε κατάστημα στη Νέα Υόρκη.

Ποια είναι η δική σας σχέση με το κόσμημα;

Είναι μια σχέση πάθους, γενικά παθιάζομαι με αυτό που κάνω και το λέω και στα παιδιά μου: «Δεν θέλω, επειδή υπάρχει αυτή η οικογενειακή επιχείρηση, να την ακολουθήσετε οπωσδήποτε. Θέλω όμως αυτό που θα κάνετε στη ζωή σας να το κάνετε με πάθος, γιατί αν το αγαπάτε, θα το κάνετε καλά».

Ο Οίκος Λαλαούνη είναι ο μοναδικός ίσως οίκος που κρατάει τόσο καλά στην εποχή μας, που είναι η εποχή των πολυεθνικών. Πώς τα καταφέρνετε;

Αχ, ξέρετε, είναι πάρα πολύ δύσκολο και αξιοπερίεργο για τη σημερινή εποχή, γιατί, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογενειακή επιχείρηση, όλα γίνονται από μας τους ίδιους. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πολυεθνικές, που έχουν ένα διαφημιστικό μπάτζετ αδιανόητο για εμάς. Και γι’ αυτό συμβαίνουν πράγματα που μας στεναχωρούν. Μας είναι πολύ δυσάρεστο, π.χ., να βλέπουμε σε όλα τα ξένα περιοδικά μόδας ένα δαχτυλίδι που φτιάξαμε εμείς με την αδελφή μου, αλλά το αντέγραψε και το διαφημίζει η Σανέλ. Τόσο οι αδελφές μου κι εγώ όσο και οι γονείς μας δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά. Παρότι κάποια στιγμή είχε τεθεί το θέμα να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο, αποφασίσαμε τελικά, όσο αντέξουμε, να κρατήσουμε την επιχείρηση οικογενειακή.

Τι σημασία έχουν για σας τα μέταλλα και οι πολύτιμες πέτρες;

Τεράστια, γιατί έχουν ενέργεια. Ολα τα πράγματα, το γνωρίζουμε πια στη σημερινή εποχή, έχουν ενέργεια ή μια μαγνητική εκπομπή, όλα τα αντικείμενα έχουν κάτι, ειδικά τα μέταλλα και οι πέτρες, τόσο οι πολύτιμες όσο και οι ημιπολύτιμες. Εγώ ειδικά νιώθω τεράστια αγάπη για τους ημιπολύτιμους λίθους. Εχω ένα σωρό φυσικούς κρυστάλλους ακατέργαστους παντού μέσα στο σπίτι μου και μέσα σε κασελάκια, γιατί κάποια στιγμή θα μου έρθει μια ιδέα, θα πάρω την πέτρα και θα την κάνω κάτι.

Τι περιμένετε για το 2023;

Περιμένουμε μια ακόμα καλύτερη χρονιά, δημιουργική και με ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, το φετινό μας γούρι είναι εμπνευσμένο από το ψηφιδωτό εξαιρετικής τεχνοτροπίας των Κομνηνών του 12ου αιώνα, από το ένδυμα της αυτοκράτειρας Ειρήνης, και το θέμα μας είναι η Αγάπη..

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/12