Παγώνει το πανελλήνιο με τα όσα αποκαλύπτονται για τον βιασμό του 15χρονου στο Ίλιον. Η φρίκη που έζησε ο 15χρονος μαθητής από συνομηλίκους του έχει σοκάρει ακόμη και τους εισαγγελείς.

 Ήταν ο πιο αδύναμος. Το παιδί που δεν αντιδρούσε στα πειράγματα. Έτσι περιγράφουν τον 15χρονο οι 8 κατηγορούμενοι συμμαθητές του, με τους 6 πρώτους, μάλιστα, να έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Live News, οι κατηγορούμενοι περιγράφουν με συγκεκριμένο τρόπο το 15χρονο θύμα τους:  «Ήταν ένα δυνατό, απρεπές και τρομακτικό μπούλινγκ προς τον συμμαθητή μας, το αδύναμο μέλος της παρέας. Ήταν το παιδί που δεν θα αντιδρούσε με τρόπο απότομο σ’ ένα πείραγμα ώστε να δώσει το μήνυμα ότι δεν σηκώνει πειράγματα. Σκληρό, φρικτό και τρομακτικό αυτό που βίωσε το θύμα δύο φορές και δικαίως βρίσκομαι ενώπιόν σας», δήλωσε ο 16χρονος κατηγορούμενος.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με το Live News, ο 16χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος κατά την απολογία του. Αν και ισχυρίστηκε πως δεν συμμετείχε στον βιασμό, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες δεν άφησαν και πολλά περιθώρια στην ανακρίτρια, που εισηγήθηκε την προφυλάκισή του.

 «Ήμουν παρών στο περιστατικό της 19ης Νοεμβρίου. Καθόμουν στον καναπέ και δεν είχα αντιληφθεί τι επρόκειτο να συμβεί. Είχα γνώση του προηγούμενου βίντεο που είχε βιντεοσκοπηθεί, αλλά δεν περίμενα ότι θα ξαναγινόταν κάτι τέτοιο. Και ξαφνικά άκουσα τους φίλους μου να λένε στο θύμα "πολύ κάθισες, πολύ κάθισες, θες το σκουπόξυλό σου" και σε δευτερόλεπτα εξελίχθηκε το περιστατικό, κατά τη διάρκεια του οποίου εγώ φώναξα "ρε, τι κάνετε" και έτσι ο (…) σταμάτησε να ενεργεί όπως ενεργούσε», είπε ο 16χρονος.

Όπως αναφέρθηκε στο Live News, αν και ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως η μοναδική εμπλοκή που είχε ήταν ως θεατής, το κακοποιημένο αγόρι όχι μόνο τον τοποθετεί ανάμεσα σ' εκείνους που είχαν ενεργό ρόλο στον ομαδικό βιασμό, αλλά καταγγέλλει πως ήταν κι εκείνος που είχε τη «φαεινή» ιδέα να μιμηθούν τους χούλιγκαν και να υποβάλουν σε τέτοια βασανιστήριο τον 15χρονο.

 «Ο (…) είναι ο ένας από τους δύο που χρησιμοποίησαν το σκουπόξυλο. Η τελευταία φορά (του βιασμού) ήταν στις 19 Νοεμβρίου. Εκείνη τη μέρα ο (…) έβαλε ένα… Εκείνος είχε την ιδέα και όλα τα έκανε εκείνος. Τον έχω δει να μου το κάνει άλλη μία φορά», κατέθεσε το θύμα.

 «Είναι απορίας άξιο πώς το θύμα με εμπλέκει και μάλιστα αναφέρει ότι τάχα εγώ ήμουν εξ αυτών που έκαναν χρήση του σκουπόξυλου. Αυτόν τον ισχυρισμό τον διαψεύδω κατηγορηματικά και το αποδίδω στη σύγχυσή του και στη στενοχώρια που βίωσε», ήταν η απάντηση του κατηγορουμένου.

 Οι προφυλακισμένοι ανήλικοι, πάντως, επισημαίνουν πως έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και ύβρεων.

 «Στοχοποιήθηκα και δέχομαι καθημερινά απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά μου, κατάρες και συνθήματα στον τοίχο του σπιτιού μου, απειλές να μην εμφανιστώ στο σχολείο. Η ζωή των γονιών μου έχει γίνει μία κόλαση. Είναι πλέον αδύνατο να μείνουμε στο σπίτι μας», αναφέρει ένας εκ των κατηγορουμένων.

 Ο 8ος της παρέας πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 9 Ιανουαρίου.

 «Επέδειξαν βαρύτατη κακοποιητική συμπεριφορά»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος ανήλικου κατηγορούμενου, σημείωσε πως όλοι παρακολουθούμε σαστισμένοι την υπόθεση.

 «Όλοι παρακολουθούμε και είμαστε σαστισμένοι και προβληματιζόμαστε για το ποια θα πρέπει να είναι η θέση της Ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Ας μη στρογγυλέψουμε τα πράγματα, πράγματι επέδειξαν μια βαρύτατη κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος του συμμαθητή τους με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αυτό δεν διορθώνεται, δεν δικαιολογείται».

 Όπως λέει ο ίδιος:

 «Πρέπει (σ.σ.: το περιστατικό ) να αποτελέσει αφορμή για δύο πράγματα: πώς φτάνουμε στη διαπίστωση παιδιά 15 ετών να μετέρχονται συμπεριφορά με τέτοια σκληρότητα, αλλά και να καταδείξουμε την έκταση και τη σοβαρότητα της ποινικής απαξίας της πράξης τους και να το συνειδητοποιήσουν και να το αποδεχτούν τα ίδια τα παιδιά.

 Αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση όλοι μας να δούμε πως θα συμβάλουμε για να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά και σε δεύτερο χρόνο να προβληματιστούμε αν η τιμωρία τους πρέπει να είναι σε κατεύθυνση σοφρονιστική ή πρέπει να είναι τιμωρητική-εξοντωτική;».

 Σύμφωνα με τον συνήγορο ενός εκ των κατηγορουμένων, τα παιδιά που συμμετείχαν στην πράξη «δεν προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες, δεν κινούνται στις παρυφές, στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό».