Με ασυνήθιστο καιρό θα γιορτάσουµε φέτος την Πρωτοχρονιά, καθώς η ζέστη που θα επικρατήσει θα θυµίζει άνοιξη και όχι χειµώνα.

Την ίδια στιγµή που η Αµερική βιώνει έναν από τους χειρότερους χιονιάδες των τελευταίων δεκαετιών, η Ευρώπη ζει µία από τις πιο θερµές χειµερινές περιόδους της. Από την Ισπανία µέχρι και τα Βαλκάνια ο υδράργυρος βρίσκεται πάνω από τους 15 βαθµούς Κελσίου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην πλειονότητα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές πόλεις της Ελλάδας, ειδικότερα αυτές που βρίσκονται στα κεντρικά και νότια, µέσα στις επόµενες µέρες µπορεί να δουν τον υδράργυρο να φτάνει µέχρι και τους 19 βαθµούς, ευνοώντας έτσι τις βόλτες και τις γιορτινές εξόδους. Μετεωρολόγοι µιλούν στα «Π» και κάνουν πρόγνωση για το τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά, ενώ συνάµα εξηγούν τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόµενο.

Ο µετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε στα «Π» ότι µε πολύ βελτιωµένο καιρό θα πάµε τουλάχιστον µέχρι τις 2 µε 3 Ιανουαρίου. Ακόµα, θα υπάρξουν µεγάλα διαστήµατα µε ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεµοι θα είναι εξασθενηµένοι και η θερµοκρασία θα κυµαίνεται µεταξύ 16-18 βαθµών Κελσίου το µεσηµέρι στα πεδινά και ηπειρωτικά τµήµατα της χώρας. Την ίδια στιγµή, αναµένονται λίγες τοπικές βροχές στην περιοχή των ∆ωδεκανήσων, οι οποίες, σύµφωνα µε τον µετεωρολόγο, θα είναι άνευ σηµασίας, καθώς θα είναι εξασθενηµένες και δεν θα δηµιουργήσουν προβλήµατα. «Σε αντίθεση µε την Αµερική, που βιώνει τον χειρότερο χιονιά των τελευταίων 100 ετών, εδώ στην Ευρώπη θα βιώσουµε µία από τις πιο θερµές χριστουγεννιάτικες περιόδους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος. Ειδικότερα στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, από την περιοχή της Ιταλίας, της Ισπανίας µέχρι και τα κεντρικά τµήµατα της Ηπείρου και τα Βαλκάνια, πολλές πρωτεύουσες θα δουν θερµοκρασίες οι οποίες θα φτάσουν τους 20 µε 22 βαθµούς Κελσίου.

Σύµφωνα µε τα πρώιµα στοιχεία, φαίνεται ότι µετά το πρώτο δεκαήµερο του Ιανουαρίου ίσως υπάρξει µια ψυχρή εισβολή. Βέβαια, αυτό το ενδεχόµενο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόµη. «Το πόσο έντονο θα είναι αυτό το κρύο δεν µπορεί να το ξέρει κανένας αυτή τη στιγµή», ανέφερε ο µετεωρολόγος. Και συνέχισε: «Αυτό που φαίνεται είναι ότι ίσως αλλάζει τη συγκεκριµένη περίοδο η διάταξη των βαροµετρικών χαµηλών, πράγµα το οποίο µπορεί να σηµάνει την έλευση ψυχρότερων αέριων µαζών στην περιοχή µας. Περισσότερες και πιο ξεκάθαρες πληροφορίες θα υπάρξουν στις 4 Γενάρη».

Ο µετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός ανέφερε και αυτός µε τη σειρά του ότι η Πρωτοχρονιά θα είναι ηλιόλουστη σχεδόν σε όλη τη χώρα και ότι οι θερµοκρασίες που θα επικρατήσουν θα είναι περίπου 15 µε 16 βαθµούς στη Βόρεια Ελλάδα, στα κεντρικά 16 µε 18 βαθµούς και στα νησιά από 16 µέχρι και 20 βαθµούς. «Αυτό σηµαίνει ότι θα έχουµε θερµοκρασίες Απριλίου», δήλωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι έχει να κάνει µε τους λόγους που έχει επικρατήσει αυτό το θερµό κλίµα στη «γηραιά ήπειρο», ο κ. Αρνιακός σηµείωσε πως «αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι το κρύο που υπάρχει αυτή τη στιγµή στην Αµερική δεν µπορεί να µεταφερθεί ανατολικότερα και να επηρεάσει την ήπειρό µας. Αυτή τη στιγµή υπάρχει ένας αντικυκλώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος εµποδίζει το ψύχος της Αµερικής να µεταφερθεί προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Την ίδια στιγµή, οι θερµές µάζες από την Αφρική βρίσκουν την ευκαιρία και µεταφέρονται προς τον βορρά, ανεβάζοντας έτσι τον υδράργυρο σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα».

Ο κ. Αρνιακός ανέφερε στη συνέχεια ότι η κατάσταση αυτή µάλλον µετά τα Θεοφάνεια θα αλλάξει και ότι υπάρχει πιθανότητα να πέσει η θερµοκρασία. «Πάντως, αυτός ο ∆εκέµβριος είναι ο πιο ζεστός στην Ελλάδα από το 1890, όταν ξεκινήσαµε να µετράµε θερµοκρασίες», είπε καταλήγοντας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/12/2022