Δεν είναι μόνο η υπόθεση του οικο νομικού σκανδάλου της Folli Follie που αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Κι άλλες πολλές, εκατοντάδες για την ακρίβεια, δίκες οδηγήθηκαν σε αναγκαστική... αναβολή.

Κατά πληροφορίες, περισσότερες από 400 υποθέσεις έχουν αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων στο Εφετείο της Αθήνας. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρία Γκανέ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί, όπως γίνεται κατανοητό, τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Εφετείου της Αθήνας, ενός εκ των μεγαλύτερων δικαστικών σχηματισμών της χώρας, και μεγάλο πρόβλημα επιβράδυνσης της απονομής της δικαιοσύνης.

Το ζήτημα που έχει προκύψει από τον περασμένο Απρίλιο με την αποχή των δικηγόρων ήρθε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκαζε την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου να οδηγηθεί σε αναγκαστική αναβολή της δίκης για τις 19 Ιουνίου, με τους δικαστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για τον κίνδυνο παραγραφής πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της Folli Follie.

Η απάντηση

Από την άλλη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, απαντώντας στους δικαστές, υποστήριξε πως η υπόθεση με κατηγορούμενους την οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλα πρόσωπα, συνδεόμενα με την εταιρεία, δεν ενέπιπτε στο πλαίσιο για χορήγηση άδειας από την αποχή. Παράλληλα, τόνιζε πως η εν λόγω δικαστική υπόθεση δεν κινδυνεύει με παραγραφή, καθώς «οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ούτε συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που αποτελούν τους μόνους λόγους για τη χορήγηση της άδειας».

Στο κενό

Σε κάθε περίπτωση, η κινητοποίηση των δικηγόρων δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση στο Εφετείο της Αθήνας και όχι μόνο. Κι αυτό καθώς οι υποθέσεις που συνήθως αφορούν το αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης» είναι πολυπρόσωπες, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, μαρτύρων και λοιπών παραγόντων. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, κατά πληροφορίες, μάλιστα, είχε κάνει προσπάθειες για εύρεση λύσης, οι οποίες έπεσαν στο κενό, ενημερώνοντας από τον περασμένο Ιούνιο, αρχικά προφορικά, για τους κινδύνους που υφίστανται για τη λειτουργία του Εφετείου. Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, μέσα στο έτος, στις 400 υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης που αναβλήθηκαν στο Εφετείο της Αθήνας ο αριθμός των κατηγορουμένων ανέρχεται από 50 έως 220, ενώ μόνο σε μία εξ αυτών ο αριθμός των μαρτύρων ανερχόταν σε 278.

Δεκάδες και εκατοντάδες μάρτυρες περιλαμβάνονταν σε άλλες δικογραφίες, ενώ, εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες όπως ληστείες, ναρκωτικά, απάτες, πλαστογραφίες και παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών. Αδικήματα, δηλαδή, ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας.

Δεν θα εκδικαστούν αμέσως

Σε κάθε περίπτωση, και μόνο τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ακόμα και όταν λήξει η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους πολλές από τις υποθέσεις που αναβλήθηκαν δεν θα εκδικαστούν αμέσως, καθώς δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν ελεύθερες δικαστικές αίθουσες, ημερομηνίες δικασίμων και διαθέσιμοι δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι για να τις εκδικάσουν.

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί που θα αναλάβουν την εκδίκαση από την αρχή αυτών των υποθέσεων να έχουν ικανό χρόνο να μελετήσουν τις ογκώδεις δικογραφίες που κατά κανόνα σχηματίζονται για τις εγκληματικές οργανώσεις και τη δράση τους. Και φυσικά οι αναβολές δεν αφορούν μόνο το Εφετείο της Αθήνας. Αντίστοιχα, και στο Πρωτοδικείο εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας) σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίες οδηγούνται σε αναγκαστική αναβολή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντίστοιχα ζητήματα λειτουργικότητας και καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.

Θα γιγαντωθούν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια υπόθεση που απασχόλησε πριν από λίγο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας, αυτή για το κύκλωμα της Πολυτεχνειούπολης. Μια από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για την υπόθεση αφορούσε το αδίκημα της συμμορίας, με τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή δόκιμη αστυνομικός, να μη δικάζονται και να αναβάλλεται η δίκη τους λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι υπαρκτά και αναμένεται, εάν δεν εξευρεθεί λύση, να γιγαντωθούν, καθώς ήδη έχει ληφθεί απόφαση για παράταση της αποχής από τις συγκεκριμένες υποθέσεις μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποχή των δικηγόρων από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των αναβολών που δίνονται σε υποθέσεις όλων των βαθμών, από το Πρωτοδικείο μέχρι και τον Αρειο Πάγο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2022.