Πολύ έξυπνο και φρέσκο είναι το πρόμο των Καστοριανών για τα Ραγκουτσάρια, τα οποία επιστρέφουν ύστερα από δύο χρόνια και μετά την πανδημία από την Covid-19, για να δώσουν μια αίσθηση ελευθερίας. 

Ένας Καστοριανός γουνοποιός και η γραμματέας του τηλεφωνούν σε Ρώσο πελάτη τους, προκειμένου να τον ρωτήσουν εάν υπάρχει κανένα νέο σχετικά με την κρίση της αγοράς της γούνας. Το «μπλέξιμο» των γραμμών φέρνει... ανακάτεμα, το οποίο στέλνει την γραμμή στο Κρεμλίνο, αφού το τηλέφωνο σηκώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ είναι έτοιμος να πατήσει το... κουμπί. Ο σπαρταριστός διάλογος τελειώνει απότομα, με το γουνοποιό να προσκαλεί τον Ρώσο ηγέτη στο φετινά Ραγκουτσάρια.

Τα θρυλικά Ραγκουτσάρια της Καστοριάς «επιστρέφουν» δριμύτερα -μετά την «περιπέτεια» της πανδημίας- 6 με 8 Ιανουαρίου 2023, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα καρναβάλι στην «καρδιά» του χειμώνα, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Κέφι, χορός, άφθονο φαγητό και κρασί, συνθέτουν το «τρίπτυχο» του ξέφρενου γλεντιού που θα ζήσει για τρεις μέρες η Καστοριά, με χιλιάδες καρναβαλιστές να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να ξεφαντώνουν -στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης- μέχρι τελικής πτώσης.




Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2023, Παρασκευή (Θεοφάνια) και Σάββατο (Αγίου Ιωάννη Προδρόμου), τα μπουλούκια εκατοντάδων καρναβαλιστών θα κατακλύσουν τους δρόμους της Καστοριάς προσφέροντας ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη. Τέλος, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 με την επίσημη παρέλαση των Ραγκουτσαριών (14:00) θα πέσει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων.

Αφετηρία θα είναι ο αύλειος χώρος Δημαρχιακού Μεγάρου και μέσω της οδού Μητροπόλεως στην πλατεία Ομονοίας, με κατάληξη στην πλατεία «Αφών Εμμανουήλ» στην συνοικία Ντολτσό.