filippidis_apologia
Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη - «Όλοι ξέρουν ότι δεν είμαι βιαστής»

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής η μη του κατηγορουμένου.


Ολοκληρώθηκε η πολύωρη απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. «Όλοι αυτοί γνωρίζουν αν είμαι βιαστής ή όχι. Ξέρουν ότι δεν είμαι. Αυτό με σκοτώνει», είπε ο ηθοποιός και σε άλλο σημείο της μαραθώνιας απολογίας του (διήρκησε περίπου οχτώ ώρες) εμφανώς φορτισμένος σημείωσε:«Πόσο εύκολα με κατηγορούν για βιαστή; Το καταλαβαίνω, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Αλλά εγώ υπερασπίζομαι τη ζωή μου, την χαμένη ζωή μου που κρέμεται από μια κλωστή πλέον. Δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω σε αυτή τη δουλειά. Δεν τους θέλω, να μην τους ξαναδώ στα μάτια μου. Ντροπή τους. Ήρθαν τρεις γυναίκες που έστρωσαν πρώτα το χαλί (σ.σ. αναφέρεται τις Άννα – Μαρία Παπαχαράμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη) αλλά δεν τους βγήκε. Πως θα έκαναν πίσω μετά με ένα όνομα σαν το δικό μου; ».

Ο γνωστός ηθοποιός αρνήθηκε ότι αποπειράθηκε να βιάσει τη δεύτερη καταγγέλλουσα στο θέατρο Μουσούρη το 2010. «Την πήρα τηλέφωνο. Κλείσαμε ραντεβού. Ήρθε να δει την παράσταση. Το βιογραφικό της, δεν είχε κάτι ενδιαφέρον. Το ότι είναι απόφοιτος εθνικού θεάτρου, μπορεί να σημαίνει πολλά ή τίποτα» τόνισε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Στη συνέχεια περιέγραψε «όντως της έστειλα μήνυμα πριν την παράσταση να δω εάν είχε έρθει. Στο διάλειμμα, δεν θυμάμαι εάν μου είχε απαντήσει. Στο τέλος της παράστασης ήρθε στα καμαρίνια, γνωριστήκαμε μιλήσαμε, έκατσε αρκετή ώρα. Της είπα για τη πιθανή αντικατάσταση. Μου είπε με ενδιαφέρει. Της άρεσε η παράσταση και συνεννοηθήκαμε και είπαμε ότι αφού συμφωνεί θα πρέπει να έρχεται στο θέατρο και να βλέπει την παράσταση. Νομίζω χάρηκε πάρα πολύ. Συνεννοηθήκαμε και θα ερχόταν την επόμενη ημέρα. Ήρθε. Το κλίμα ήταν καλό και υπήρχε φλερτ. Και από την πλευρά μου και από την πλευρά της. Όχι κάτι πολύ έντονο. Αλλά σαφές. Φύγαμε δεν θυμάμαι εάν ήρθε και την επόμενη. Ήρθε άλλη μία φορά μέσα στην εβδομάδα. Κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή. Συνεχίστηκε το ίδιο. Μετά ήρθε την επόμενη Πέμπτη και παρακολούθησε την παράσταση από παρασκήνια. Εκεί εκδηλώθηκε πιο έντονο φλερτ, με αγγίγματα, χαμόγελα και βλέμματα. Ήταν αρκετά ενθουσιασμένη. Στο τέλος είναι η φορά που βρεθήκαμε, την πρώτη. Αυτό που έγινε ήταν με σύμφωνη γνώμη και των δύο, δεν υποχρεώθηκε να κάνει κάτι. Έγινε επειδή το θέλαμε και οι δύο» είπε ο κατηγορούμενος.


Αυτή δεν ήταν η μόνη επαφή τους όπως υποστήριξε ο Πέτρος Φιλιππίδης. «Την επόμενη φορά ήταν, πάλι μιλήσαμε, είχε συμβεί το περιστατικό το προηγούμενο, ήμασταν πιο χαλαροί, δεν έγινε κάτι και τη συνάντησα τυχαία με το αυτοκίνητο στην οδό Σταδίου. Σταμάτησα της είπα που πας, μου είπε Κολωνάκι, την πήρα και την άφησα. Το επόμενο ραντεβού ήταν όταν της είπα να περάσει Σάββατο πιο νωρίς από το θέατρο για να βρεθούμε. Ήρθε 12:30-13:00, ήταν πάντα εκεί ταμίας. Το θέατρο δε λειτουργούσε. Αυτό που είχαμε συμφωνήσει ήταν να έρθει από πλαϊνή πόρτα. Την υποδέχθηκα, βρεθήκαμε, ό, τι έγινε έγινε με την θέληση και των δύο. Δεν πιέστηκε. Μετά ήρθε η συζήτηση τι θα γίνει με την παράσταση. Η ηθοποιός για αντικατάσταση με ενημέρωσε ότι δεν θα αποχωρήσει. Την ενημέρωσα. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είναι σίγουρη η αντικατάσταση. Δεν της άρεσε και θέλησε να αποχωρήσει. Μου είπε έχω εκτεθεί, σε φίλους, οικογένεια. Της άνοιξα την πόρτα και έφυγε. Της έστειλα ένα μήνυμα συμφιλίωσης και της είπα ότι θα υπάρξουν και άλλες δουλειές. Νομίζω της είχα πει και για Λάκη Γλυκούλη, της είχα πει ότι μπορώ να προτείνω όχι να επιβάλω. Τις προτάσεις μου τις ακούνε. Όταν ήμουν ηθοποιός μόνο πολύ σπάνια πρότεινα άλλους ηθοποιούς. Για κάποιες ημέρες μετά τηλεφωνούσα. Στη αρχή δεν υπήρχε απάντηση. Προσπάθησα να επαναφέρω τη σχέση. Ηρέμησε. Τα τηλεφωνήματα έγιναν πιο χαλαρά. Υπήρχαν και κάποια ερωτικά μεταξύ μας. Δεν κράτησε πολύ. Μετά από δύο εβδομάδες, σταμάτησε. Θα ερχόταν η ανιψιά δικηγόρου ιδιοκτήτη εταιρείας και θα έκανα εγώ απόπειρα βιασμού; Βέβαια εγώ δε θα το έκανα ποτέ. Θα με κρατούσα εγώ, θα σταματούσα εγώ. Έχει ακουστεί ότι εγώ δε σεβόμουν όχι. Πως θα το αποδείξω εγώ; Πως θα αποδείξω πως δεν έγινε κάτι πριν από 15, 12, 8 χρόνια… Παρόλα αυτά υπήρξαν ηθοποιοί που ήρθαν και είπαν εάν υπήρχαν αυτά. Πόσο εύκολα με κατηγορούν για βιαστή; Εγώ υπερασπίζομαι τη ζωή μου, που κρέμεται σε μία κλωστή. Δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω (κλαίγοντας) Δε θέλω να τους ξαναδώ ποτέ. Ντροπή τους. Ήρθαν τρεις γυναίκες που σας είπα είναι εθελόντριες!» τόνισε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Και για την τρίτη καταγγελία σε βάρος του ο Πέτρος Φιλιππίδης υποστήριξε ότι ό, τι έγινε, έγινε με συναίνεση. «Η γνωριμία μας έγινε μέσω του Γιάννη Αηδινιώτη. Πιθανόν ανταλλάξαμε μηνύματα μέσω ινσταγκραμ. Μου το θύμισε ο ίδιος. Πήγαμε στο Κασπάρ. Είχα γυρίσει από Καλαμάτα. Μία ευχάριστη διάθεση, ευχάριστη συνάντηση. Με περιγράφει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μιλήσαμε σαν άνθρωποι. Μου έφερε ένα μπλουζάκι και φωτογραφηθήκαμε…. Αυτή η φωτογραφία είναι λογικά τραβηγμένη από το κινητό της. Το βιογραφικό δεν το πέταξα. Το είδα, είχε δύο πράγματα.

Βλέπουμε φωτογραφίες της από το ίνσταγκραμ που ήταν και γυμνές μέσα, επαγγελματικές. Φεύγουμε, την ρώτησα εάν είχε μέσο. Της είπα να την πάω εγώ. Δεν αρνήθηκε. Της λέω που μένεις, Αμπελοκήπους, κοιταζόμαστε…

Το αυτοκίνητο είναι προς Αγία Σοφία, το βάζω και γίνεται ό, τι γίνεται χωρίς να δυσαρεστείτε κανένας, χωρίς να πιέζει κανείς κανέναν, μου είπε θα πάρω ταξί, την άφησα στην πιάτσα…» τόνισε ο ηθοποιός στην απολογία του.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου η πρόεδρος του δικαστηρίου υπέβαλλε στον Πέτρο Φιλιππίδη ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Θέλω να γίνετε λίγος ποιο συγκεκριμένος. Ποιος το έχει οργανώσει όλο αυτό εναντίο σας όπως λέτε; Ποιο ήταν το κίνητρο της κάθε μιας καταγγέλλουσας;

Φιλιππίδης: Δεν έδωσα δουλειά σε καμία.

Πρόεδρος: Και άλλοι δεν τους έδωσαν….

Π. Φιλιππίδης: Ναι, αλλά δεν είχαν δημιουργήσει τη σχέση που είχα δημιουργήσει εγώ μαζί τους…

Πρόεδρος: Άρα ήταν και τα προσωπικά θέματα λέτε;

Π. Φιλιππίδης: Ναι. Από πού προκύπτει το στημένο δηλαδή; Δεν το είδα με τα μάτια μου αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι έγινε από όλα αυτά που έχω δει μέχρι τώρα. Δεν πήραν τη δουλειά. Η πρώτη γιατί έρχονταν και ξαναέρχονταν; Καμία δε μίλησε για βιασμό, ήθελαν να με εξοντώσουν επαγγελματικά.

Ερωτήσεις δέχτηκε και από την εισαγγελέα της έδρας που ζήτησε από τον κατηγορούμενο να εξηγήσει τι εννοεί ακριβώς όταν αναφέρεται σε οργανωμένο σχέδιο.
«Γνωρίζονταν οι Παπαχαραλάμπους, Δροσακη και Αναστασοπούλου. Μετά τηλεφωνήθηκαν όλοι μεταξύ τους. Όλος ο χώρος. Ήθελαν να πετάξουν από το χώρο όσους θεωρούσαν ξεπερασμένους. Ήθελαν να διώξουν όσους είχαν εξουσία, αυτό με την εξουσία βέβαια πρέπει να συζητηθεί. Έπρεπε αυτό να γίνει με γνωστούς ανθρώπους. Θα γινόταν με αγνώστους; Οι πρώτες κατηγορίες δεν έχουν σχέση με αυτές. Είναι πιο ελκυστικό να κατηγορείς για κακουργήματα. Για παράδειγμα η κυρία Παπαχαραλάμπους έχει συμμετάσχει στην ίδια ταινία με την τρίτη καταγγέλλουσα. Ξέρετε οι άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ τους» ανέφερε.

Εισαγγελεας: Η δεύτερη καταγγέλλουσα πως ήξερε τις άλλες;

Π. Φιλιππιδης: Εξετάστε το παρελθόν της. Εγώ δεν μπορώ να πω. Αν θέλετε μια δίκαιη δίκη ψάξτε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ψάξτε. Είναι εθελόντριες. Δεν έχουν συμβεί αυτά που ισχυρίζονται.

Εισαγγελεας: Επελέγησαν τυχαία;

Π. Φιλιππιδης: Όχι. Δεν γνωρίζετε το σύστημα. Έχει έρθει άνθρωπος στο σπίτι μου και μου έχει μιλήσει για μια από τις καταγγέλλουσες και μου έχει πει ότι είχαν σχέση μαζί τους.

Εισαγγελέας: Λέτε ότι έπρεπε να φύγουν οι παλιοί. Δεν είστε 85 χρόνων.

Π. Φιλιππίδης: Θα είχα φύγει μόνος μου. Παλαιοί για το δικό τους το μυαλό.

Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης διάβασε άρθρο του Χρ. Χωμενίδη για τον χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής η μη του κατηγορουμένου.