Για κίνδυνο ακόμη και για 200.000 κρούσματα την ημέρα, χωρίς μέτρα προστασίας, έκανε λόγο η Αθηνά Λινού.

 Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι με «2-3 ιούς σε έξαρση και χωρίς μέτρα προστασίας, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα 200.000 κρούσματα την ημέρα».

 Η κ. Λινού ανέφερε ότι εκτιμά πως στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η κορύφωση της γρίπης, ανάλογα όμως με το πότε θα εντοπιστεί η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» στην Ελλάδα, για την οποία οι ειδικοί τονίζουν πως θεωρούν δεδομένο πως θα εμφανιστεί από τις ΗΠΑ και στην χώρα μας.

 Μιλώντας για την παραλλαγή XBB.1.5 του κοροναϊού, σημείωσε πως «είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον, οπότε τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν», σημειώνοντας ωστόσο πως η «Κράκεν» εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα, εκτιμώντας πως θα προκαλέσει περισσότερα κρούσματα.

 Η κα. Λινού σε ερώτηση για το αν είναι υπέρ της άποψης να μείνουν κλειστά τα σχολεία, διαφώνησε, σημειώνοντας πως «αυτή η εμπειρία ανέδειξε πιο έντονα τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπήρχαν παιδιά με λάπτοπ στο σπίτι και ίσως έναν γονέα να τα βοηθάει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλα παιδιά, όμως, δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο».

 Τέλος, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε είχε επαρκή αριθμό κλινών ή και ΜΕΘ, εκτός από τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας».