Χαραγμένα στη μνήμη πολλών έχουν μείνει τα δάκρυα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πριν από επτά χρόνια κατά την τελετή βράβευσης των Ελλήνων Ολυμπιονικών μετά τους αγώνες στο Ρίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ είχε ανέβει στο βήμα προκειμένου να παραδώσει το βραβείο στη Σοφία Μπεκατώρου. Μάλιστα, ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Sygkinisi_Konstantinou

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες και καλό είναι να το μάθουν είναι ότι τα παιδιά αυτά κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ως εκ τούτου τους ευχαριστώ κυρίως που μας έδωσαν ένα χαμόγελο στις δύσκολες ημέρες», είχε πει με εμφανή τη συγκίνησή του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απευθυνόμενος προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.

Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα

Ο Κωνσταντίνος το 1960 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με την ομάδα ιστιοπλοΐας της Ελλάδας. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς», με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Η ομάδα απέσπασε τότε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας μετά το 1912.

Η ανάρτηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέφρασε με ανάρτησή της στο Twitter «τη θλίψη για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην προέδρου και χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα». Όπως επισήμανε η ΕΟΕ στην ανάρτησή της, ο Κωνσταντίνος διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ολυμπιακό κίνημα...


Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σημείωνε συγκεκριμένα ότι «ο τέως βασιλιάς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στην κλάση Ντράγκον, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, με το σκάφος "Νηρέας".

Ηταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κέρδισε η Ελλάδα, έπειτα από αυτό του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς, το 1912, στη Στοκχόλμη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν και ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας. Παράλληλα, είχε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ενώ συνέχισε την ενασχόληση με το αγαπημένο του άθλημα για πάρα πολλά χρόνια.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ολυμπιακό κίνημα.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και αμέσως μετά του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους της ΔΟΕ για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην καλλιέργεια και τη διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους.

Παρακολουθούσε από κοντά όλες τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και Ολυμπισμό και παρέστη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη βράβευση των Ολυμπιονικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

O πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης, και τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος».