Δεύτερες, πιο ψύχραιμες όσο και πιο ορθολογικές σκέψεις φαίνεται ότι επικρατούν τελικά στο χώρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), σχετικά με το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών της χώρας μας να προσφύγουν με αναφορά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον των αποφάσεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις στη χώρα μας.

Ο ΠΣΦ προσανατολίζει πλέον όλες τις δυνάμεις του για τις 24 Ιανουαρίου 2023, δηλαδή για την οριστική εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου κατά της αντίστοιχης απόφασης του ΕΟΦ για τον Μάρτιο του 2022, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδίκαση για την οποία η διοίκηση του ΕΟΦ έχει ήδη ζητήσει δύο φορές την αναβολή της.

Ο ΠΣΦ συνεκτιμά στον σχετικό προσανατολισμό του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει από το 2017στροφή στην θέση της για την πρακτική των παραλλήλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μέχρι το 2017 η Επιτροπή θεωρούσε ότι οι παραλληλες εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων υλοποιούν την αρχή και την πρακτική της ελευθερίας της διακίνησης των αγαθών εντός της Ε.Ε., ελευθερία από την οποία δεν εξαιρούσε ούτε καν τα ίδια τα φαρμακευτικά σκευάσματα, συνεπώς η Επιτροπή ελάμβανε θέση εναντίον των απαγορεύσεων, τις οποίες επιβάλουν κατά καιρούς οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών – μελών της Ε.Ε. για να προστατεύουν την επάρκεια των εσωτερικών αγορών τους σε αναγκαία φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όμως, από το 2017 και μετά η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. δεν παραβιάζουν την αρχή του ελεύθερου εμπορίου εντός της Ε.Ε. όταν λαμβάνουν μέτρα για την στοχευμένη σε εύρος και την περιορισμένη στο χρόνο απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας.

Έτσι, δεν είναι καθόλου σίγουρο, απεναντίας μάλιστα, ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή τυχόν αναφορά του ΠΣΦ κατά των σχετικών αποφάσεων του ΕΟΦ, ενώ μοιάζει ως εντελώς απίθανο η Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικστήριο για αυτό το θέμα ή να προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία των συστάσεων προς την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα μας να άρει τις ισχύουσες απαγορεύσεις.