Διχασµό προκάλεσε η εκδήλωση Drag Xmas, που έγινε λόγω των εορταστικών ηµερών των Χριστουγέννων από το Thessaloniki Pride και τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» και απευθυνόταν σε µικρά παιδιά. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 30 ∆εκεµβρίου και ως στόχο είχε, σύµφωνα µε τους διοργανωτές, να δείξει στα παιδιά ότι τα χρώµατα και τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο. Η εκδήλωση περιλάµβανε την ανάγνωση του παραµυθιού «Η drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα» σε παιδιά ηλικίας 3 έως 13 ετών από την drag queen RawBee Candles, όπως επίσης διαδραστικό παιχνίδι και άλλες δηµιουργικές δραστηριότητες.

Πέρα από τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε το συγκεκριµένο εγχείρηµα, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, καθώς, σύµφωνα µε τους διοργανωτές, υπήρξαν απειλές από αγνώστους, προκειµένου να ακυρωθεί η εκδήλωση. Αρνητικά σχόλια για την εκδήλωση έκανε και η γενική γραµµατέας Εθελοντισµού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Κατερίνα Λάσπα, τα οποία προκάλεσαν πολύ µεγάλες αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Για το συγκεκριµένο θέµα τοποθετήθηκε στο «S» ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς διοργανωτές της εκδήλωσης και συγγραφέας του παραµυθιού που διαβάστηκε στην αίθουσα. «Η πρώτη αφορµή για να διοργανώσουµε την εκδήλωση ήταν τα Χριστούγεννα, καθώς είναι µια γιορτή στην οποία µαζευόµαστε µε την οικογένεια και διαβάζουµε παραµύθια. Η δεύτερη αφορµή ήταν πως αυτή την περίοδο τα παιδιά λαµβάνουν πάρα πολλά δώρα, τα οποία έχουν έµφυλους ρόλους που επιβάλλονται σε αυτά. Για να γίνω πιο κατανοητός, εάν πάµε σε ένα κατάστηµα παιχνιδιών για να αγοράσουµε κάποιο δώρο για ένα παιδάκι, θα δούµε ότι υπάρχουν τα αντίστοιχα µπλε παιχνίδια, τα οποία απευθύνονται σε αγόρια (πιστόλια, αυτοκινητάκια, σπαθιά), και τα ροζ παιχνίδια, τα οποία απευθύνονται σε κορίτσια (κούκλες, κουζινικά). Με αυτή τη δράση προσπαθούµε να µιλήσουµε για τα παιχνίδια και πως δεν είναι ανάγκη να είσαι µόνο αγοράκι για να παίξεις µε ένα αυτοκινητάκι, µπορεί να είσαι και κοριτσάκι. Το ίδιο ακριβώς πράγµα ισχύει και για το χρώµα», είπε. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Μαραγκός ξεκαθάρισε ότι όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στον χώρο ήταν υπό την εποπτεία των γονιών τους. «Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε µε µεγάλη επιτυχία και υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον και συµµετοχή από τον κόσµο. Η αίθουσα είχε γεµίσει και όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν υπό την επίβλεψη των γονέων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «∆υστυχώς όµως µέσα σε όλα αυτά, λόγω της δράσης αυτής, δεχτήκαµε σοβαρές απειλές, ειδικότερα στα social media. ∆εν ήταν µια απλή έκφραση διαφωνιών, ήταν ξεκάθαρα κακοποιητικός λόγος».

Για το θέµα µίλησε επίσης στο «S» και η αφηγήτρια του παραµυθιού, drag queen RawBee Candles, η οποία δήλωσε πως ήταν µια µοναδική εµπειρία, που τη γέµισε µε ενέργεια και χαρά. «Πήρα πολύ µεγάλη χαρά από τα παιδιά και τους γονείς. Η ανταπόκριση του κοινού απέναντί µου και απέναντι σε όλο το Drag Xmas ήταν φανταστική. Εισέπραξα πάρα πολλά θετικά σχόλια. Μου άρεσε πολύ, γιατί µου δηµιούργησε θετικά συναισθήµατα για το µέλλον, για το πώς αυτοί οι γονείς διαχειρίζονται τα παιδιά τους και σε τι δρόµο τα βάζουν», είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε: «Μακάρι να συνεχιστούν τέτοιες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, να γεµίσει ο κόσµος µε περισσότερο φως και µε χρώµατα, να σταµατήσουµε επιτέλους να βλέπουµε µόνο το µαύρο στη ζωή µας».

drag1
drag2
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023