Μετά τη σημερινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του έως σήμερα διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου, Άγγελου Χουδελούδη, στη θέση του νέου αρχηγού ΓΕΣ, καθώς -ως γνωστόν- ο έως σήμερα αρχηγός, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, έπειτα από τριετή, άκρως επιτυχημένη θητεία αποστρατεύεται προαγόμενος σε στρατηγό και λαμβάνοντας τον τίτλο του «επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ».

Η επιλογή του νέου αρχηγού, ο οποίος είναι της τάξεως 1986 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Σχολής (ΣΣΕ), ουσιαστικά σημαίνει και την αποστρατεία των αρχαιότερων συμμαθητών του αντιστρατήγων ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Πέτρου Δεμέστιχα, γενικού επιθεωρητή Στρατού - διοικητή Δόγματος και Εκπαιδεύσεως, Νικόλαο Φλάρη, και Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατηγοί Δεμέστιχας και Φλάρης ως νεαροί ανθυπολοχαγοί έχουν τελειώσει το ίδιο Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων της τότε ΔΥΚ (105ο Σχολείο) με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, ο οποίος ήταν τότε νεαρός υπολοχαγός, ενώ ο άλλος αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας ως ανθυπολοχαγός και αυτός περάτωσε με επιτυχία το επόμενο Σχολείο (106ο) της ΔΥΚ.

Παραμένουν οι άλλοι δύο συμμαθητές του νέου αρχηγού της Τάξεως 1986, που είναι νεότεροί του, οι αντιστράτηγοι Γεώργιος Κέλλης του Μηχανικού, νυν υπαρχηγός ΓΕΣ, και Αναστάσιος Σπανός του Πεζικού, νυν διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, μέχρι τις επόμενες τακτικές κρίσεις, στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου 2023, οπότε θα ξέρουμε αν θα παραμείνουν οριστικώς ή θα αποστρατευτούν.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ

Ο αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Κυανή του Νομού Έβρου.

Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Ως κατώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε μονάδες εκστρατείας με τα καθήκοντα του διμοιρίτη και του διοικητή Λόχου.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά σχολεία του ΝΑΤΟ σε Γερμανία και Ιταλία και συμμετάσχει σε στρατιωτικές εκπαιδεύσεις του νορβηγικού και του γερμανικού στρατού. Επίσης, έχει συμμετάσχει και σε αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, στο Βόρειο Ιράκ, στη Βαγδάτη, στο Κουβέιτ και στο Αφγανιστάν.

Το 2006 φοίτησε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και το 2012 στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερου αξιωματικού υπηρέτησε στο Β΄ Σώμα Στρατού και στην 71 Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος».

Το 2008 τού ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή 516 Μ/Κ ΤΠ, ενώ το 2010 του διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Διοικητή 1ης Στρατιάς.

Με την προαγωγή του σε συνταγματάρχη, το 2011, υπηρέτησε ως ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, στη Σεούλ και στο Τόκιο.

Παράλληλα, δε, το 2012 φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 2014, τοποθετήθηκε ως επιτελής στο ΓΕΕΘΑ.

Το 2015 προήχθη σε ταξίαρχο και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ με τα καθήκοντα του διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων.

Το 2019, έχοντας προαχθεί σε υποστράτηγο, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος».

Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Κλάδου Πληροφοριών και Ασφάλειας στο ΓΕΕΘΑ.

Την 1η Μαρτίου 2021 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 9 Μαρτίου 2022 ο αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή 1ης Στρατιάσς/EU-OHQ και από σήμερα την αρχηγία του ΓΕΣ.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Διοικήσεως Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Είναι, επίσης, γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.