Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι επίσμημοι καλεσμένοι της οικογένειας συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και αναχώρησαν οργανωμένα με βαν για τη Μητρόπολη, όπου τελέστηκε η κηδεία.

Μεταξύ άλλων, στο λόμπι του ξενοδοχείου βρέθηκαν το πρωί ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Νίκος Τσάκος, η Σήλια Κριθαριώτη, ο Ισίδωρος Κούβελος, ο Μάκης Βορίδης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Προκοπίου, η Ευγενία Μανωλίδου, ο εφοπλιστής Νίκος Παππάς, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο Σπύρος Καπράλος, ο Father Alex Καρλούτσος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Θανάσης Δαβάκης (βουλευτής Ν.Δ.). Από το ξενοδοχείο για τη Μητρόπολη με βαν θα αναχωρήσουν και οι «γαλαζοαίματοι», που συγκεντρώθηκαν το πρωί στη «Μεγάλη Βρεταννία». Στη Μητρόπολη βρίσκονται, επίσης, η Ελπίδα Βαρδινογιάννη και ο Νικόλαος Λαιμός.

Οι «γαλαζοαίματοι»

Η λίστα με τους «γαλαζοαίματους» που βρίσκονται στην Αθήνα:
  • Ισπανία: Ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασίλισσα Σοφία (αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου) με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος, και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.
  • Δανία: Η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας).
  • Σουηδία: Ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος και η βασίλισσα Σίλβια.
  • Νορβηγία: Ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.
  • Λουξεμβούργο: Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι.
  • Ολλανδία: Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του, Μαξίμα, και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη.
  • Βρετανία: Η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ.
  • Βέλγιο: Ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη.
  • Μονακό: Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.
  • Σερβία: Οι Αικατερίνη και Αλέξανδρος της Σερβίας.
  • Ρωσία: Η Μαρία Βλαδιμίροβνα (κόρη του μέγα δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας και τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας, που ζει στην Ισπανία).
  • Ρουμανία: Ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.
Στο παρεκκλήσι βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Μίλτος Χρυσομάλλης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.





























Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η πριγκίπισσα Άννα εκπροσωπεί τη βρετανική οικογένεια.

Ειδικότερα, η αδερφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα κατέφθασε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, η οποία συνδέεται στενά με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδος.

Δεν έρχεται ο Γουίλιαμ - Στέλνει την ξαδέρφη του

Μέχρι πριν από λίγες ώρες, δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ  γιος του βασιλιά Καρόλου – και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον θα έρχονταν στην Ελλάδα, με την ιδιωτική τους ιδιότητα, δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς είναι ένας εκ των νονών του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ούτε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ούτε αυτό του Κένσινγκτον δεν επιβεβαίωναν αλλά ούτε και διέψευδαν την είδηση.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, το παλάτι του Κένσινγκτον προχώρησε σε ανακοίνωση, αναφέροντας πως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ζήτησε από από την λαίδη Γκαμπριέλα Κίνγκστον (κόρη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας του Κεντ Μάικλ) να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

H λαίδη Γκαμπριέλα είναι επίσης βαφτιστήρα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

Λίγο μετά τις 9:00, έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ είχε βαφτίσει την ευρωβουλευτή.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 8:30 το πρωί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στην ουρά βρίσκονταν περισσότεροι από 1.300 άτομα.




Στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, εκεί όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ήταν ήδη γνωστό και αναμενόταν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως και έκανε.

Μαζί του είναι οι επίσης Μεσσήνιοι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

5780715
5780726_2
5780687_2
5780711_2
5780713_2
5780682_3


.

Από τους πρώτους έφτασαν στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία και αδελφή του εκλιπόντος και ο σύζυγός της, Χουάν Καρλος.

Υποβασταζόμενος και με μπαστούνι, ο Χουάν Κάρλος μπήκε στον ναό μαζί με τη Σοφία σε μία σπάνια εμφάνιση του πρώην βασιλιά. Τους υποδέχτηκε ο Νικόλαος.

Ο Χουάν Κάρλος δεν αντάλλαξε ούτε μία ματιά με τον γιο του Φελίπε.

kjkjknkjkj
Δίπλα δίπλα ξανά Σοφία – Χουάν Κάρλος


Ζει εξόριστος στο Αμπού Ντάμπι

Η παρουσία του Χουάν Κάρλος στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, ζει εξόριστος τα τελευταία χρόνια  στο Άμπου Ντάμπι.

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, που παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε το 2014, με επιστολή του προς τον βασιλιά στις 3 Αυγούστου, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη χώρα του για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας, που σχετίζεται με την παραχώρηση σύμβασης σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.

Ο Χουάν Κάρλος εδώ και αρκετά χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με οικονομικά σκάνδαλα αλλά τον Μάρτιο του 2020 και εν μέσω πανδημίας ο βασιλιάς Φελίπε αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματα στην περιουσία του πατέρα του και έκοψε το ετήσιο εισόδημα που λάμβανε από το παλάτι ο Χουάν Κάρλος, ύψους 194.000 ευρώ.

jnjkjkjkn
Ο γιος του Χουάν Κάρλος Φελίπε με την σύζυγό του Λετίθια

Στις αρχές Αυγούστου του ίδιου έτους ο Χουάν Κάρλος, που σχεδόν επί 40 χρόνια υπηρέτησε τη μοναρχία, αυτοεξορίστηκε και επί δύο εβδομάδες παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό ο τόπος της εξορίας του, μέχρι που αποκαλύφθηκε πως είχε ζητήσει καταφύγιο σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στο Αμπού Ντάμπι.

Ουδέτερη στάση προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η σορός του τέως βασιλιά έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12:00 και τα βλέμματα όλων να είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες.

Η παρουσία της κυβέρνησης θα είναι αναβαθμισμένη, καθώς θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ελεύθερα μπορούν να πάνε στην κηδεία και όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές επιθυμούν να δώσουν ιδιωτικά το «παρών» στο Μητροπολιτικό Ναό.

Κάποιοι έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.

Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.



Το «παρών» θα δώσει ο Βορίδης – Τελευταία στιγμή θα αποφασίσει ο Πλεύρης

Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, το «παρών» στην κηδεία θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μάλιστα, σε ανάρτησή του είχε αναφερθεί στον τέως ως «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στη Μητρόπολη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζυγίζει την απόφασή του.

Την τελευταία στιγμή θα κρίνει αν θα πάει και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τον γιο του τέως Νικόλαο και τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα έδινε το «παρών» στη Μητρόπολη, αν δεν βρισκόταν στο Κουβέιτ, καθώς είχε προσωπική σχέση με τον τέως και με τους γιους του.




Πλήθος κόσμου αποχαιρετά σήμερα, Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών των τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μεταξύ άλλων, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν στη Μητρόπολη.

Στις 9:50 έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός με δήλωσή του διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης, καθώς υπήρξε «συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς» και η παρουσία του στην κηδεία θεωρήθηκε εξαρχής δεδομένη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού απέτισε φόρο τιμής, στη συνέχεια βγήκε έξω από το παρεκκλήσι και συνομίλησε με τον κόσμο που περίμενε στην ουρά.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 9:00, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών είχε φτάσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη.

Στη Μητρόπολη έφτασε στις 10:00 και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος χθες με ανάρτησή του στο facebook είχε ανακοινώσει πως θα παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Λίγο αργότερα, έφτασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου βρέθηκαν και ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρώην βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης.

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, για να δώσει το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.