Υποβασταζόμενος και αρκετά καταβεβλημένος έφτασε στη Μητρόπολη ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος ήρθε από το Άμπου Ντάμπι όπου ζει εξόριστος για να παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του.

 Ήταν εμφανής η κακή κατάσταση της υγείας του Χουάν Κάρλος και μάλιστα χρησιμοποιούσε και μπαστούνι για να περπατήσει. Στο πλευρό του είχε τη σύζυγό του και βασιλομήτορα της Ισπανίας, Σοφία, και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Κάθισαν, μάλιστα, μαζί στην εκκλησία και μιλούσαν κανονικά, με τη Σοφία να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο. Αμφότερους τους υποδέχτηκε ο Νικόλαος.

Από την άλλη ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έφτασε στη Μητρόπολη μαζί με τη σύζυγό του, Λετίθια, και κάθισαν απέναντι. Οι σχέσεις πατέρα και γιου είναι ψυχρές και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν αντάλλαξαν ματιά.

Να σημειωθεί ότι ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε το 2014, με επιστολή του προς τον βασιλιά στις 3 Αυγούστου ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη χώρα του για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας.