Δολοφόνος των τριών παιδιών της ή αθώα, θύμα μιας πρωτοφανούς δικαστικής πλάνης;

Η υπόθεση των τριών παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου - Δασκαλάκη, τα οποία μέσα σε μερικά χρόνια έφυγαν από τη ζωή, έχει εδώ κι έναν χρόνο συγκλονίσει τη χώρα. Η μητέρα τους, η 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, που κρίθηκε προφυλακιστέα την Πέμπτη, κατηγορείται πως τα δολοφόνησε, με την ίδια από την πρώτη στιγμή να υπεραμύνεται της αθωότητάς της.

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, αλλά και η ανάκριση για τους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών της, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας, όλα δείχνουν πως θα εξελιχθεί σε έναν «πόλεμο» μεταξύ ιατροδικαστών.

Το ζητούμενο είναι εάν τα κοριτσάκια κατέληξαν από παθολογικά αίτια ή άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με εγκληματική ενέργεια, με δράστιδα τη μητέρα τους. Από τη στιγμή που την υπεράσπιση της 34χρονης ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας, έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να τεκμηριωθεί επιστημονικά, με γνώμες ειδικών, η θέση της κατηγορουμένης πως είναι αθώα. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, πλέον υπάρχουν αρκετοί ιατροδικαστές που στηρίζουν τις θέσεις της εντολέως του για τους θανάτους και των τριών παιδιών της. Από την άλλη, η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει καταστεί κατηγορούμενη μέχρι αυτή τη στιγμή και για τις τρεις υποθέσεις από τις δικαστικές Αρχές.  

«Γρίφος» οι θάνατοι Μαλένας και Ίριδας

Η απάντηση στο ερώτημα για το εάν οι θάνατοι Μαλένας και Ιριδας προήλθαν από παθολογικά αίτια ή εγκληματική ενέργεια αποτελεί το «κλειδί» για την ποινική μεταχείριση της κατηγορουμένης όσον αφορά τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της.
pispirigkou_2


Με βάση την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε, η οποία στηρίχθηκε εν πολλοίς στην ιατροδικαστική έκθεση των Καρακούκη - Καλόγρηα, σύμφωνα με την οποία τα δύο κοριτσάκια έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας ασφυκτικού θανάτου, η μητέρα τους αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συρροή. Από την πλευρά της υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορουμένης επισημαίνεται ότι υπάρχουν πλέον μαρτυρίες επιστημόνων που δικαιώνουν τη θέση τους, τονίζοντας πως δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένα αίτια των θανάτων των δύο παιδιών.

«Με καθυστέρηση πολλών μηνών, οι τακτικές ιατροδικαστές Αθηνών και Πατρών, κυρίες Τσάκωνα και Τσιόλα, αλλά και ο τακτικός ιατροδικαστής Πειραιώς, κ. Τσαντίρης, δικαιώνονται για τις πραγματογνωμοσύνες τις οποίες είχαν εκδώσει, όπου διέγνωσαν θανάτους των δύο αειμνήστων κοριτσιών από παθολογικά αίτια και όχι από εγκληματική ενέργεια», ανέφερε πρόσφατα ο Αλέξης Κούγιας. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, η υπεράσπιση επικαλείται και άλλες απόψεις ιατροδικαστών, μεταξύ των οποίων του Χρήστου Κραβαρίτη, του Σίμου Μεσογίτη και της Ουρανίας Δημακοπούλου.

Η χορήγηση της κεταμίνης

Από την άλλη, κρίσιμα ζητήματα εξετάζονται και όσον αφορά την υπόθεση της Τζωρτζίνας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η χορήγηση της κεταμίνης που εντοπίστηκε στο 9χρονο κοριτσάκι από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Η κυρία Δημακοπούλου εξέφρασε την άποψη μάλιστα ότι αποδεικνύεται πως η κεταμίνη έχει δοθεί πέριξ της στιγμής του θανάτου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους θεράποντες ιατρούς.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται πως ήταν εκείνη που χορήγησε την ουσία στην κόρη της, όταν βρισκόταν μόνη μαζί της στο δωμάτιο νοσηλείας, κάτι που η ίδια αρνείται κατηγορηματικά. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της δίκης, η οποία θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στο δικαστήριο έχουν κληθεί όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων από τα οποία πέρασε το 9χρονο κοριτσάκι και οι μαρτυρίες τους θα είναι κρίσιμες.

Στο δικαστήριο έχουν κληθεί όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων από τα οποία πέρασε το 9χρονο κοριτσάκι και οι μαρτυρίες τους κρίνονται ως κρίσιμες
Σημαντικές όμως θα είναι και σε αυτή την περίπτωση οι καταθέσεις των ιατροδικαστών που έχει προτείνει η πλευρά της κατηγορουμένης. Το ποια θα είναι η «τύχη» της τελευταίας θα αποφασιστεί τόσο από τους δικαστές και τους ενόρκους του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζουν την υπόθεση της Τζωρτζίνας όσο και από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να κρίνουν εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας. Ενα είναι βέβαιο: στη συγκεκριμένη υπόθεση οι απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στα τρία κοριτσάκια δίνονται μέσω των διαδρομών της ιατροδικαστικής επιστήμης. 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 14/1