Μια ημέρα πριν από το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας βρέθηκε στο Παλαιό Ψυχικό.

Η αδελφή του Κωνσταντίνου κοιτούσε νοσταλγικά για πολύ ώρα το πατρικό της σπίτι, όταν ο επικεφαλής των εργασιών την αναγνώρισε και της ανέφερε πως, αν θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει με τους σημερινούς ιδιοκτήτες, ώστε να της επιτραπεί η είσοδος και να δει το σπίτι. Η ίδια αρνήθηκε ευγενικά.

Το πολυτελές οίκημα αγόρασε το 1937 ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ από βαθύπλουτο επιχειρηματία της Κωνσταντινούπολης για να ζήσει ο Παύλος με τη Φρειδερίκη. Εκεί ο Κωνσταντίνος πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του. Πρόκειται για τα βασιλικά ανάκτορα του Ψυχικού, ένα επιβλητικό διώροφο οίκημα 1.200 τ.μ. Από το 1987 μέχρι σήμερα, η αποκατάσταση του οικήματος πέρασε από έναν γολγοθά γραφειοκρατικών και δικαστικών διαδικασιών. Το ακίνητο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε στη γνωστή οικογένεια Χατζηιωάννου. Μάλιστα και η Σοφία της Ισπανίας είχε διεκδικήσει το σπίτι.

Στο διώροφο ανάκτορο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που έχει και δύο βοηθητικά κτίρια, ο τότε βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη έφεραν στη ζωή τον πρίγκιπα διάδοχο Κωνσταντίνο το 1940. Δυο χρόνια νωρίτερα, το 1938, είχε γεννηθεί στο ίδιο σπίτι η μεγαλύτερη αδελφή του πριγκίπισσα Σοφία. Η πριγκίπισσα Ειρήνη γεννήθηκε το 1942 στο Κέιπ Τάουν καθώς εκείνη την περίοδο η οικογένεια είχε φύγει στην Αφρική εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έχει κι εκείνη μνήμες από το συγκεκριμένο σπίτι, καθώς επέστρεψαν αργότερα. Μετά το θάνατο του Παύλου, το 1964, στο σπίτι του Ψυχικού έμεινε η βασιλομήτωρ γι’ αυτό έχει επικρατήσει να αποκαλείται «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 19/1