Πλήθος κόσµου είχε συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της ∆ευτέρας στη Μητρόπολη για να πει το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα ήρθαν στην Αθήνα και περίµεναν υποµονετικά στη µεγάλη ουρά, προκειµένου να προσκυνήσουν τη σορό του τέως µονάρχη, η οποία βρισκόταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

 Πολίτες από την Κηφισιά, τον Πειραιά, τη Μάνη και την Αρχαία Ολυµπία εµφανίστηκαν στην πλατεία της κεντρικής εκκλησίας της Αθήνας και περίµεναν µέχρι το τέλος της τελετής, τραγουδώντας τον εθνικό ύµνο και φωνάζοντας φιλοβασιλικά συνθήµατα. Κάθε φορά που ακουγόταν από τα µεγάφωνα της εκκλησίας η φράση «βασιλιά Κωνσταντίνε», οι πολίτες ξεσπούσαν σε χειροκροτήµατα. Όταν η σορός του τέως µονάρχη µεταφέρθηκε από το εσωτερικό του ναού στη νεκροφόρα, κάποιος µέσα από το πλήθος φώναξε: «Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς», σηµατοδοτώντας έτσι έναν νέο κύκλο για όλους τους υποστηρικτές της µοναρχίας στη χώρα.

1_3
6_4
* Το μεγαλείο μας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τώρα είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στον νεκρό Κομνηνός Δεμέστιχας

Αρκετοί από τους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία της Μητρόπολης µίλησαν στο «S», εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν εκείνη την ηµέρα να παρευρεθούν στη νεκρώσιµη ακολουθία του τέως µονάρχη της Ελλάδας.

«Για λόγους συνειδήσεως»

Ο δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Μάνη και κατοικεί στην Αθήνα, πήγε στη Μητρόπολη προκειµένου να αποτίσει φόρο τιµής στον τέως βασιλιά των Ελλήνων. Ο ίδιος, µιλώντας στο «S», ανέφερε ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να είχε ταφεί δηµοσία δαπάνη. «Εχουν ταφεί πρόσωπα µε τιµές τα οποία έβλαψαν την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο βασιλιάς των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του πολιτειακού ή ιστορικού υποβάθρου, έχει βοηθήσει στον διπλασιασµό της χώρας και είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας. Γι’ αυτό είµαι εδώ, για λόγους συνειδήσεως».

2_4

Η κ. Λία Ασπιώτη πήγε στη Μητρόπολη από το Ψυχικό, προκειµένου να αποδώσει τιµή στον τέως βασιλιά, καθώς, όπως είπε, διετέλεσε αρχηγός κράτους. Ακόµα, σηµείωσε ότι η ηµέρα του θανάτου ενός τέτοιου ανθρώπου πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. «∆εν υπάρχει πολιτικός που να µην έχει κάνει λάθη σε αυτή τη ζωή. Την ηµέρα του θανάτου των ανθρώπων πρέπει να τη σεβόµαστε και να µην κοιτάζουµε πίσω», είπε.

Σπ. Πετρόπουλος: Έδειξε ανωτερότητα και δέχθηκε το δημοψήφισμα το 1974


Η κ. Κυριακή Ζαβλάγκα ξεκίνησε από την Κηφισιά προκειµένου να τιµήσει τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας. Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Είµαι πάρα πολύ θλιµµένη. ∆εν ήρθα εδώ από περιέργεια, όπως είδα µερικά Μέσα να γράφουν. Είµαι εδώ για να τιµήσω τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας».

3_2
Αρκετοί περίμεναν υπομονετικά στη μεγάλη ουρά, προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό, που βρισκόταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου

Την άποψη ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να είχε ταφεί µε τιµές αρχηγού κράτους εξέφρασε ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος από τον Πειραιά, ο οποίος βρέθηκε και αυτός στη Μητρόπολη το πρωινό της ∆ευτέρας. «Ο βασιλιάς υπήρξε σύµβολο ενότητας για τους Έλληνες. Θα έπρεπε να του είχαν αποδοθεί τιµές αρχηγού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. ∆έσποινα Αρώνη ήρθε από τη Σαλαµίνα, ενώ, όπως δήλωσε η ίδια στο «S», απογοητεύτηκε από την απόφαση να µην ταφεί µε τιµές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς. «Υπηρέτησε την Ελλάδα. Έκανε λάθη και αστοχίες, αλλά, αν δεν συµφιλιωθούµε µε το παρελθόν µας, δεν θα µπορέσουµε ποτέ να πάµε µπροστά. Το ελληνικό κράτος δεν ξεκίνησε το 1974», είπε.

Λία Ασπιώτη: Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην έχει κάνει λάθη σε αυτή τη ζωή


Ο εν αποστρατεία συνταγµατάρχης του Στρατού Σπύρος Πετρόπουλος ήρθε από την Αρχαία Ολυµπία προκειµένου να αποδώσει και αυτός µε τη σειρά του τιµές στον «συνάδελφό του», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ήρθα να τιµήσω τον πρώην βασιλιά, καθώς αποτελούσε το πρόσωπο που συµβόλιζε την ενότητα των Ελλήνων. Ηταν συνάδελφός µας, καθώς υπήρξε αξιωµατικός στις Ενοπλες ∆υνάµεις και είχε λάβει την εκπαίδευση του στρατιώτη. Έδειξε ανωτερότητα και δέχθηκε το δηµοψήφισµα το 1974».

«Έχω έρθει από τη Μάνη»

Ο κ. Κοµνηνός ∆εµέστιχας ξεκίνησε από τη Μάνη και έφτασε στην Αθήνα προκειµένου να παρευρεθεί στο λαϊκό προσκύνηµα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο ίδιος µιλώντας στο «S» είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Εχω έρθει από τη Μάνη για να τιµήσω τον τελευταίο συνταγµατικό βασιλιά της Ελλάδας. Το θεωρώ χρέος και υποχρέωση όλων των πολιτών να είναι σήµερα εδώ. Θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να τιµούν τους ανώτερους άρχοντες σε όποιον χώρο και αν ανήκουν πολιτικά. Το µεγαλείο µας από τους αρχαίους χρόνους µέχρι και τώρα είναι η συµπεριφορά µας απέναντι στον νεκρό».

4_4