Ένα νέο ψυχρό μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τη χώρας μας ξανά από αύριο, με κύρια χαρακτηριστικά του τις βροχές, τις καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και τα χιόνια που πιθανότατα να πέσουν και σε χαμηλά υψόμετρα σε ορισμένες περιοχές.

 Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ και η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες. Αφενός η ΕΜΥ εξέδωσε σήμερα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αφετέρου η Πολιτική Προστασία υπενθύμισε τις σχετικές οδηγίες προστασίας ενώ είναι σε επιφυλακή.

 Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα, όλη σχεδόν η εβδομάδα θα κυλήσει με αυτές τις καιρικές συνθήκες, με μόνη εξαίρεση την Κυριακή (29/1), όπου τα δεδομένα δείχνουν ότι τα έντονα φαινόμενα φαίνεται να υποχωρούν αισθητά.


 Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ

Αναλυτικότερα:

 Την Τετάρτη (25-01-2023)

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα).

Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β) από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

γ) από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω).

Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που από το απόγευμα θαπεριοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω) με σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Οι μετεωρολόγοι για την ψυχρή εισβολή που έρχεται

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η πολική μπάλα δείχνει τα δόντια της». «Πολύ ισχυρή κακοκαιρία από αύριο (25/1) το απόγευμα και από τα δυτικά. Πέμπτη - Παρασκευή δύο πολύ επικίνδυνες ημέρες με πιθανά προβλήματα από τις ισχυρές βροχές - καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους», συνεχίζει ο μετεωρολόγος.

 Υπενθυμίζεται ότι για την επερχόμενη κακοκαιρία είχε προειδοποιήσει και χθες ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας μιλώντας στο iefimerida.gr. Όπως είπε, από την Τετάρτη (25/1) αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.



 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι την Παρασκευή (27/1) το πρωί θα χιονίσει κατά διαστήματα  στην Κοζάνη, στην Κόνιτσα, στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στην Ξάνθη και στο Καρπενήσι.

 Παράλληλα, σε σχετικό ερώτημα για το πόσο θα επηρεάσει τον υδράργυρο αυτή η νέα κακοκαιρία, ο κ. Τσατραφύλλιας επεσήμανε ότι σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα είναι κατά 6 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

 Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού, δεδομένου ότι από την Τετάρτη (25/1) έρχεται νέα επιδείνωση με χιόνια σε αρκετές περιοχές και έντονες καταιγίδες, ανέλυσε ο Σάκης Αρναούτογλου μέσω του δελτίου της ΕΡΤ 3.

 Η μεγάλη αλλαγή του καιρού, όπως είπε, θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη (26/1) θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση, καθώς χιόνια θα πέσουν σε χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στα 300 μέτρα, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα δουν τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

 Στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Αττική. Για τον λόγο αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες. Ταυτόχρονα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας λόγω των ψυχρών βοριάδων, ενώ στα νότια θα πνέουν θυελλώδης νοτιάδες που θα φτάνουν και τα 7 Μποφόρ.

 Την Παρασκευή (27/1) θα συνεχίσει ο άστατος καιρός στα κεντρικά και τα βόρεια, ωστόσο πολύ νερό θα πέσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Μέτριας έντασης θα είναι τα φαινόμενα το Σάββατο (28/1) στα δυτικά και τα νότια, με τη βελτίωση να κάνει την εμφάνισή της.

 Πάντως, ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως ορισμένα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει ψυχρή κατεβασιά προς την περιοχή μας και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, περισσότερα στοιχεία θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

 Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/01 επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

 Αναλυτικότερα:

 Α. Σήμερα Τρίτη (24-01-23

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και β. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.


Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Β. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

 Ο καιρός όλη την εβδομάδα -Πού θα πέσουν χιόνια

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-01-2023

 Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), την Εύβοια, τις Σποράδες και βαθμιαία στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοδυτικά. Το βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.


 Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 11 με 13 βαθμούς, στα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-01-2023

 Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια βαθμιαία θα επεκταθούν και στα βορειοανατολικά.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία 8 μποφόρ και μόνο στα βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.


 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-01-2023

 Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα, που στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-01-2023

 Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, στα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

 Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-01-2023

 Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.