Άδοξο είναι το τέλος του πειραματικού εμβολίου για τον ιό HIV/AIDS, το οποίο είχε εντάξει σε κλινική μελέτη, φάσης 3, η μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, Janssen.

Πρόκειται για μία αποτυχία τεραστίων διαστάσεων ως προς τις συνέπειές της, καθώς καταφέρνει ένα συντριπτικό πλήγμα στην προσπάθεια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030…

 Στη δοκιμή της φάσης 3 του εν λόγω πειραματικού εμβολίου συμμετείχαν σχεδόν 3.900 cisgender άνδρες και transgender άτομα, ηλικίας 18 - 60 ετών, που θεωρούνταν ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι εθελοντές έλαβαν τέσσερις δόσεις σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, είτε με εμβόλιο είτε με εικονικό φάρμακο.

 Η αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου προσδιορίστηκε τελικά λίγο πάνω από το… 25%.

 «Είναι προφανώς απογοητευτικό», είπε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ως επί μακρόν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ήταν αναπόσπαστος εταίρος στη δοκιμή.

 «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τον τομέα του εμβολίου κατά του HIV», είπε ο Fauci.

 Ο Fauci είπε ότι ένας κρίσιμος περιορισμός του εμβολίου Mosaico ήταν ότι προκάλεσε αυτά που είναι γνωστά ως μη εξουδετερωτικά - σε αντίθεση με τα εξουδετερωτικά - αντισώματα κατά του HIV.  

«Γίνεται σαφές», είπε, «ότι τα εμβόλια που δεν προκαλούν εξουδετερωτικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά κατά του HIV».

 Το κρίσιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την έρευνα για το εμβόλιο για τον HIV για δεκαετίες, σημείωσε ο Fauci, είναι μια κρίσιμη αδυναμία που ο ιός ήδη εκμεταλλεύεται με επιτυχία: Η φυσική ανοσοαπόκριση στη μόλυνση δεν επαρκεί για να εμποδίσει τον ιό.

«Έτσι, τα εμβόλια θα έπρεπε στην πραγματικότητα να κάνουν καλύτερα από τη φυσική μόλυνση για να είναι αποτελεσματικά», είπε. «Αυτό θα ήταν πολύ υψηλός πήχης».