Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία το πρωί της Δευτέρας, όταν ενημερώθηκε για πτώση αεροσκάφους F-4 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ανραβίδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το διθέσιο F-4 εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, όταν κατέπεσε 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10:30. Συνοδευόταν από ακόμα ένα Φάντομ. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Μετά την πτώση του αεροσκάφους ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των δύο ιπτάμεων που επέβαιναν σε αυτό, με πλωτά και εναέραρια μέσα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόλαβαν να πουν πως θα κάνουν χρήση του συστήματος εκτόξευσης, χωρίς να είναι βέβαιο εάν πρόλαβαν και να το κάνουν.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, το αεροσκάφος έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά του Ανεμοχωρίου – Κάτω Σαμικού.

Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, και της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα,  στην περιοχή επιχειρούν: 3 εναέρια μέσα, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος και 4 πλωτά του λιμενικού, 2 ιδιωτικά σκάφη, όπως και ιταλικά αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο το πότε συνέβη το αεροπορικό ατύχημα, αν δηλαδή το Phantom είχε ξεκινήσει λίγη ώρα νωρίτερα την εκπαιδευτική πτήση ή είχε ολοκληρώσει τα γυμνάσια και επέστρεφε μαζί με το άλλο F-4 στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».