Καθηµερινότητα τείνουν να γίνουν τα επεισόδια βίας µεταξύ ανηλίκων, από την Κηφισιά και το Χαλάνδρι µέχρι το Σύνταγµα και τα νότια προάστια. Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι η βιαιότητα των εγκληµάτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, µε αστυνοµικές πηγές να εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς το φαινόµενο εξελίσσεται δίχως να δείχνει σηµάδια κάµψης.

Προαύλια σχολείων και πλατείες γίνονται πεδία µάχης και σε αρκετές περιπτώσεις παιδιά καταλήγουν να νοσηλεύονται µε σοβαρά τραύµατα στο σώµα τους. Συµµορίες ανήλικων παιδιών κυκλοφορούν οπλισµένες µε πτυσσόµενα γκλοµπ και µαχαίρια και επιτίθενται σε συνοµηλίκους τους, προκειµένου να τους αποσπάσουν τα κινητά και τα χρήµατα που έχουν πάνω τους. ∆εν λείπουν και τα περιστατικά στα οποία οι εν λόγω συµµορίες κλείνουν και ραντεβού, προκειµένου να λύσουν βίαια τις διαφορές τους.

Η «ταυτότητα»

Αυτές δεν αποτελούνται µόνο από συγκεκριµένες εθνότητες-εθνοτικές οµάδες, καθώς τα µέλη τους είναι Ελληνες και αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλικίες, που µπορεί να ξεκινούν από τα 12-13 και να φτάνουν µέχρι τα 20 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα που σηµειώθηκε στις 29 ∆εκεµβρίου στο Χαλάνδρι, όταν δύο µεγάλες παρέες εφήβων και ενηλίκων έδωσαν ραντεβού, προκειµένου να συγκρουστούν για τα µάτια µιας κοπέλας. Σηµειώνεται ότι και οι δύο παρέες ήταν οπλισµένες µε µαχαίρια, πέτρες, λοστούς και ρόπαλα.

Οι συλληφθέντες, µε τη δικογραφία που σχηµατίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Ανηλίκων, που άσκησε ποινική δίωξη για αδικήµατα σε βαθµό πληµµελήµατος. Κανένας δεν µπορεί να ξεχάσει επίσης το τραγικό συµβάν στο Ιλιον, όταν ένας 15χρονος κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ανήλικους της ίδιας παρέας. Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών είχε συστήσει σκληρή συμμορία και μάλιστα δεν το έκρυβε, αφού φρόντιζε να ποζάρει στα social media φορώντας κουκούλες full face και κρατώντας ρόπαλα και μαχαίρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η ομάδα έκλεινε ραντεβού με αντίπαλες συμμορίες, προκειμένου να λύσουν με ξύλο τις διαφορές τους.

Ναρκωτικά και πορνογραφία

Τους συγκεκριμένους νεαρούς τούς βαραίνουν οι κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της κατοχής ναρκωτικών και της πορνογραφίας ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» από αστυνομικές πηγές, παρότι έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της εγκληματικότητας μέσα στο 2022, υπάρχει έξαρση στα εγκλήματα που διαπράττονται από ανηλίκους και στα αδικήματα που αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο των «τουριστικών» επιθέσεων. Δηλαδή, ανήλικοι «γκάνγκστερ» ξεκινούν με τα ΜΜΜ από περιοχές του δυτικού τομέα της Αθήνας και διαπράττουν ληστείες εις βάρος περαστικών, κατά προτίμηση ανηλίκων, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας. Αυτή η πρακτική συνηθίζεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι νεαροί εγκληματίες πηγαίνουν στην παραλιακή ζώνη για να τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις τους.

Εξιχνιάσεις

«Πρόσφατα εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις με ανήλικους που ξεκινούσαν από τα δυτικά προάστια και έπαιρναν το λεωφορείο με προορισμό τη Βούλα και τη Γλυφάδα, προκειμένου να διαπράξουν ληστείες εις βάρος συνομηλίκων τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. στα «Π». Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι η καταπολέμηση του φαινομένου «δεν είναι μόνο δουλειά της Αστυνομίας, αλλά και της οικογένειας, καθώς όλα αυτά ξεκινούν μέσα από το σπίτι. Πρέπει να υπάρξει ειδική παρέμβαση από την Πολιτεία για τον τρόπο που μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Τις περισσότερες φορές είναι παραμελημένα, διότι οι γονείς δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ανατροφή τους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει μάρτυρες ή ακόμα να έχουν πέσει και τα ίδια θύματα ενδοοικογενειακής βίας». Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία κατά τα έτη 2021 και 2022 (έως 28/10/2022), από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκαν 81 και 88 δικογραφίες (για αδικήματα ιδίως κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων), αντίστοιχα, κατόπιν απευθείας καταγγελιών-αναφορών στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της εν λόγω υπηρεσίας.

Τα στοιχεία

Επίσης, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνολικά έχουν διερευνηθεί 171 υποθέσεις για το 2021 και 169 για το 2022. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, πέραν των ανωτέρω, υποθέσεις-δικογραφίες που στάλθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Ιανουαρίου 2023.