Την έχουµε δει στα τηλεοπτικά παράθυρα να µιλά για τις τιµές των καυσίµων και την ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη, να δίνει συµβουλές στους καταναλωτές για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και να εκπροσωπεί τους βενζινοπώλες της Αττικής, µεταφέροντας στην κυβέρνηση και στα υπουργεία τα προβλήµατα του κλάδου, χωρίς ωστόσο να µασάει τα λόγια της για τους συναδέλφους της που παρανοµούν.

Κατά κοινή οµολογία, η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, είναι µια πληθωρική παρουσία και µια γυναίκα που, όπως εξοµολογείται στο «Secret», αγωνίζεται για την ισονοµία και την ισότητα των φύλων, ενώ εξηγεί πώς έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών σε έναν επαγγελµατικό κλάδο που θεωρείται ανδροκρατούµενος.

zagka
Ξυπνά χαράµατα για να πάει στο βενζινάδικο που διατηρεί η οικογένειά της στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η υπόλοιπη ηµέρα της είναι γεµάτη µε υποχρεώσεις, καθώς είναι εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ∆ήµου Παλαιού Φαλήρου. Το επάγγελµα που την κέρδισε είναι αυτό του βενζινοπώλη, ωστόσο η Μαρία Ζάγκα έχει σπουδάσει στη Νοµική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και παράλληλα είναι ψυχοθεραπεύτρια, µε µεταπτυχιακό δίπλωµα, συµµετέχοντας συχνά σε ηµερίδες και σεµινάρια για την ισότητα, τα στερεότυπα και την ενδοοικογενειακή βία.

«Εχω µεγαλώσει µε αξίες και οράµατα και έτσι έχω µεγαλώσει τα παιδιά µου. Γι’ αυτό το µαγαζί µας έχει ένα πολύ καλό όνοµα, όχι λόγω του σήµατος. Κανένα σήµα δεν πουλάει µόνο του. Πουλάει αυτός που είναι µέσα. Εµείς δουλεύουµε οικογενειακώς. Τα παιδιά µου είναι και τα δύο µορφωµένα και κρατάµε µε επιτυχία την επιχείρηση. Εχουµε χτίσει σχέση µε τους πελάτες», λέει η κ. Ζάγκα.

Η πολιτική µπήκε στη ζωή της µέσω της Αυτοδιοίκησης πριν από 16 χρόνια, όµως τα σενάρια που κυκλοφορούν θέλουν τη δυναµική πρόεδρο της ΕΒΝΑ να δοκιµάζει την τύχη της στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφια µε τη Ν.∆. στον Νότιο Τοµέα Αθηνών.

Η ίδια σχολιάζει: «∆εν έχω κάνει καµιά επίσηµη συζήτηση, πέρα από αόριστα πράγµατα. Ειλικρινά, δεν το ξέρω αν θα είµαι υποψήφια βουλευτής. Στον Νότιο Τοµέα έχει πολύ µεγάλα ονόµατα η Νέα ∆ηµοκρατία. Εγώ είµαι ένας άνθρωπος που δεν είµαι από πολιτική γενιά, ούτε έχω τα χρήµατα για να ξοδέψω. Θέλω να επιβιώσω στην καθηµερινότητά µου και στο µαγαζί µου. Εάν µου γίνει πρόταση, θα κατέβω απλά, όπως κατεβαίνω στον δήµο, και θα βασιστώ στο ότι, αν ο κόσµος µε εµπιστεύεται, θα µε ψηφίσει και θα µου δώσει µια ευκαιρία να αγωνιστώ».

Οπως λέει άλλωστε, κατέχει δύο τοµείς, της ψυχικής υγείας και της ενέργειας: «Τα καύσιµα είναι στην καθηµερινότητά µου. Είναι αυτό που λέω για τις κυβερνήσεις “καλοί είναι όλοι αυτοί µε τα κοστούµια, οι µορφωµένοι άνθρωποι από τα κολέγια. Μπράβο! Αλλά χρειάζονται και άνθρωποι της δουλειάς, επαγγελµατίες, που ξέρουν τι σηµαίνει συρτάρι άδειο, ότι έρχεται τέλος του µηνός και λες πώς θα πληρώσω τις υποχρεώσεις”. Εγώ είµαι επαγγελµατίας. ∆εν είµαι διακοσµητική. Βάζω βενζίνη στα αυτοκίνητα, στα µηχανάκια, στα φορτηγά, δεν κάθοµαι».

«Η αριστερή των δεξιών»

Η κ. Ζάγκα ανήκει στην Τοπική της Ν.∆. στο Π. Φάληρο και, όπως µας λέει, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στα ∆ηµοτικά Συµβούλια την αποκαλούν «η αριστερή των δεξιών». «Λένε: “Ρε Μαρία, έλα από δω, δεν είσαι δεξιά”. Τους απαντώ: “Ρε παιδιά, γιατί το βλέπετε έτσι; Εγώ είµαι ένας δηµοκρατικός άνθρωπος, που πιστεύω και ανήκω εκεί. ∆εν πάει να πει ότι δεν βλέπω και δεν κάνω παντού κριτική. ∆εν µπορώ να κλείνω τα µάτια µου. Οταν βλέπω κάτι καλό, θα το πάρω και θα το αξιοποιήσω”», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΒΝΑ. Κατά τη συζήτησή µας, µας εξηγεί τις δυσκολίες τού να εκπροσωπεί έναν ανδροκρατούµενο κλάδο: «Είναι τιµή µου να είµαι πρόεδρος της ΕΒΝΑ. Σε αυτόν τον χώρο, για να επιβιώσεις σε τέτοιες θέσεις διοίκησης, πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και να πατάς στα πόδια σου, να έχεις δύναµη και πίστη στον εαυτό σου. Εµένα το όραµά µου για τον χώρο µας είναι καθαρά καύσιµα, σωστά και φθηνά καύσιµα και επιβίωση στον χώρο µας. Να µη χαθεί ο κλάδος και µείνουν στο τέλος τα εταιρικά και, από την άλλη, αυτοί που ξεπλένουν χρήµα παράνοµα. Συγκινούµαι όταν ακούω ανθρώπους µεγάλους από τα σύνορα. Παίρνω δύναµη από τους καθηµερινούς ανθρώπους, που µε ενδυναµώνουν. Είµαι Μικρασιάτισσα. Στο DNA µου είναι η επιβίωση και ο αγώνας. Θέλω να παίρνω αυτό που µου αξίζει και το διεκδικώ».

Οσο για τις εξελίξεις στις τιµές των καυσίµων, η Μαρία Ζάγκα εξηγεί ότι πάνε και πάλι προς τα πάνω, συνιστώντας στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και στέλνοντας το µήνυµα ότι «φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει».

Για τα αιτήµατα των βενζινοπωλών αναφέρει: «Εχουµε ζητήσει τη µείωση του ειδικού φόρου ή έστω του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 “φούσκωσαν” τον ειδικό φόρο. Οµως ο κλάδος µας υποφέρει, πρέπει να βοηθηθεί. Ζητάµε επιδοτήσεις στην αντλία». «Από τον Απρίλιο µέχρι τον Σεπτέµβριο η επιδότηση βοήθησε πάρα πολύ, γιατί έπεσε η τιµή και ικανοποιήθηκαν οι καταναλωτές. Επίσης περιµένουµε πότε θα ελευθερωθούµε από αυτό το περίφηµο πλαφόν. Υπάρχει στα καύσιµα και στα ξύλα, αλλά βλέπω ότι έχουν ξεφύγει τα ράφια των σούπερ µάρκετ», καταλήγει, σηµειώνοντας ότι λόγω των διεθνών εξελίξεων τα πράγµατα είναι απρόβλεπτα για τις τιµές των καυσίµων.