Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού USS George H.W. Bush (CVN 77), το οποίο ναυλοχούσε στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού όρμου, στο πλαίσιο Ξενάγησης Διακεκριμένων Επισκεπτών.

Όπως ανακοινώθηκε, τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας υποδέχθηκαν ο διοικητής της Δύναμης Κρούσης 10 (Commander Carrier Strike Group 10) υποναύαρχος Dennis Velez και ο Κυβερνήτης Πλοίαρχος David-Tavis Pollard, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τόσο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου όσο και για το εύρος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει.

Επίσης, ο Ν. Χαρδαλιάς ξεναγήθηκε στα βασικά διαμερίσματα του αεροπλανοφόρου και συνομίλησε με μέλη του πληρώματός του.

Τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος.

Το USS George H.W. Bush, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, είναι το δέκατο και τελευταίο αεροπλανοφόρο της κλάσης Nimitz, μήκους 332.9μ, συνολικού εκτοπίσματος 102.000τ. με πάνω από 6000 άτομα πλήρωμα. Έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet, ελικόπτερα MH-60S/R και SH-60B, αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler, καθώς και έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (COMMAND and control) Grumman E-2D Hawkeye, ενώ με τους 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει, μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα για 20 και πλέον χρόνια.

Δείτε τις εικόνες

xardalias_aeroplanoforo__2_
xardalias_aeroplanoforo__3_
xardalias_aeroplanoforo__4_
xardalias_aeroplanoforo__5_

«Πλωτή πόλη»

Μια «πλωτή πόλη» βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στον Φαληρικό όρμο. Πρόκειται για το "θηριώδες" πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ USS GW BUSH.
To αεροπλανοφόρο βρίσκεται αρόδο εδώ και λίγες ώρες στον Πειραιά, και θα παραμείνει έως το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.

Με NAVTEX που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την Παρασκευή στις 8.00 το πρωί έως και την Τρίτη στις 2.00 το μεσημέρι απαγορεύεται η «κυκλοφορία και αγκυροβολία σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το πλοίο.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

«Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοινώνεται από την 03-02-2023 και ώρα 08:00 έως 07-02-2023 και ώρα 14:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό.

»Από την παρούσα απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία – σκάφη που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου. Οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α’/73), όπως ισχύει».

Πρόκειται για το δέκατο και τελευταίο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003 στο ναυπηγείο Northrop Grumman Newport News Dry Dock 12, το μεγαλύτερο στο δυτικό ημισφαίριο. Ολοκληρώθηκε το 2009. Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 6 δισ. δολάρια.

Δείτε τις εικόνες

aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__1_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__2_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__3_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__4_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__5_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__6_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__7_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__8_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__9_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__10_
aeroplanoforo_USS_GW_BUSH__11_