«Αυλαία» πέφτει σήμερα στην πολύμηνη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, αφού έπειτα από 11 μήνες ο άλλοτε αγαπημένος του τηλεοπτικού κοινού θα ακούσει την απόφαση τακτικών και λαϊκών δικαστών σχετικά με την ενοχή του ή μη για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες του ίδιου αδικήματος.

Το «ραντεβού» του κατηγορούμενου ηθοποιού με τη Δικαιοσύνη έχει δοθεί για τις 2.00 το μεσημέρι, όταν και θα ανακοινωθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου επί της ενοχής του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Αν κριθεί ένοχος για κάποια κατηγορία, οι συνήγοροί του θα αιτηθούν ελαφρυντικά προκειμένου να μειωθεί η ποινή που θα του επιβληθεί. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει αν του αναγνωρίζει κάποιο ελαφρυντικό και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η ποινή που θα του επιβληθεί. Η τελευταία πράξη του «έργου» θα γραφτεί με τη συζήτηση για την αναστολή ή μη της ποινής μέχρι τη διαβούλευση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που είναι και αυτή που θα κρίνει αν ο ηθοποιός θα οδηγηθεί ή όχι στη φυλακή σε περίπτωση καταδίκης του.

Αθωωτική πρόταση

Η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια είχε ζητήσει κατά την αγόρευσή της την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού για τις οποίες κατηγορείται και την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση. «Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό, αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο», είχε αναφέρει η εισαγγελέας για την περίπτωση της πρώτης καταγγέλλουσας.

Μάλιστα αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό βιασμού που αφορά την ίδια γυναίκα, είχε σημειώσει: «Η καταγγέλλουσα είπε πως πήγε με βαριά καρδιά, θεωρώντας πως θέλει να επανορθώσει ο κατηγορούμενος. Η καταγγέλλουσα στην ανακρίτρια είχε καταθέσει ότι ενθουσιάστηκε ασχέτως με ό,τι είχε γίνει, ενθουσιασμό που επιβεβαίωσε και η μητέρα της. Γεννώνται ερωτηματικά. Βεβαίως ήταν χαρούμενη στην προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Όμως μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επ’ ουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στον βιαστή της. Είπε ότι “έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο”. Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι τη διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με τη μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Ένοχος

Στον αντίποδα, η κ. Στόγια είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για την απόπειρα βιασμού το 2010 στο θέατρο Μουσούρη. «Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργαζόταν με έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε ένα άδειο θέατρο και στη συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δική του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί, όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα, “ξενέρωσε”. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της», είπε η εισαγγελέας.

Για εκδίκηση;

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα τον εκδικείται επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας διερωτήθηκε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε, γιατί δεν πήρε τον ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δεν συνεργάστηκαν ποτέ;». Η ίδια αναφέρθηκε και στη στάση του κατηγορουμένου, ο οποίος έκανε λόγο για συναινετική ερωτική επαφή με τη δεύτερη καταγγέλλουσα, λέγοντας: «Η καταγγέλλουσα έκλαιγε και ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στην κατάθεσή της. Ο κατηγορούμενος την άκουγε συνοφρυωμένος. Γιατί; Γιατί έλεγε την αλήθεια η καταγγέλλουσα».

Η δεύτερη απόπειρα

Την ενοχή του ηθοποιού είχε ζητήσει και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού σε βάρος τρίτης γυναίκας το 2014 μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό. «Η καταγγέλλουσα κατά την κατάθεσή της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιό του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της τής είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. “Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πώς δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκίμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου”, μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν υπήρξε συναίνεση, γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιό της. Πώς είναι δυνατόν, είπε η υπεράσπιση, για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό», είπε η εισαγγελέας.

«Ο κόσμος με αγαπάει»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης πάντως κατά τη διάρκεια της εξάωρης απολογίας του είχε αρνηθεί πλήρως τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο σε βάρος του. «Ποιος τα λέει αυτά; Ο Τσαρούχας; Ο Μπιμπίλας; Ο Μπουρδούμης; Ένας δεν ήρθε μόνος του να μου πει τίποτα! Η Τζένη Διαγούπη που ερχόταν στο γύρισμα και μου έτριβε τα πόδια; Ξαφνικά ανακάλυψε κι αυτή ότι είμαι βιαστής; Θέλουν να ξεχάσουμε το παρελθόν τους! Εμένα θέλουν να με βγάλουν από το θέατρο. Με έβγαλαν. Δεν λέω ότι δεν μου στοιχίζει. Με στενοχωρεί. Από τη μνήμη και την καρδιά όλου του κόσμου δεν θα με βγάλουν ποτέ! Ό,τι κι αν γίνει! Ό,τι κι αν βγάλετε! Εγώ είμαι αγαπητός!».

*Το ρεπορτάζ της Σοφίας Σπίγγου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 8 Φεβρουαρίου 2023.