Η συνδρομή της Ελλάδας για τα θύματα της Τουρκίας, δυνατή καθώς είναι, ενισχύεται. Δεκάδες γιατροί, όπως τονίστηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αντέδρασαν θετικά στην έκκληση να συντρέξουν τα θύματα της γείτονος, αλλά και της Συρίας, που υπέστη ιδιαίτερες ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας, με επίκεντρο την πόλη Νουρνταγί της Τουρκίας. 



Τον συντονισμό των ενεργειών που θα απαιτηθούν για τη μετάβαση στις περιοχές που επλήγησαν έχουν αναλάβει η ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα και αναμένεται απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών υποδοχής της ιατρικής αποστολής.

Εφόσον πρόκειται για νοσοκομειακούς γιατρούς, η ΟΕΝΓΕ αιτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να χορηγηθεί ειδική άδεια που δεν θα προσμετρηθεί σαν κανονική σε όσους θα συμμετάσχουν στην ιατρική αποστολή και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Επιπλέον, ζήτησε ο χρόνος συμμετοχής στην αποστολή των ειδικευόμενων γιατρών να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.

Τέλος, τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει άρση των νομικών εμποδίων στην αποστολή του αίματος που συλλέγεται από τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς.