Μαρτυρίες που φέρνει στο φως και το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News στο MEGA δείχνουν ότι η Τουρκία δεν ενεργοποιήθηκε για αντικατάσταση κτιρίων σε περίπτωση καταστροφής και γι' αυτό ήταν εύκολο να πέσουν οικοδομήματα που κάποιος θα περίμενε να κρατήσουν. 

Στο ρεπορτάζ, μαζί με τις έξωθεν μαρτυρίες, αναφέρονται τα εξής: «Τι πήγε στραβά στο νοσοκομείο, το οποίο φαίνεται να έχει γείρει στη μία πλευρά; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως φταίνε τα υποστηλώματα.

Πώς άνοιξε ο δρόμος; Η εγγύτητα του ρήγματος εδώ έπαιξε ρόλο, δεν ήταν ο μόνος όμως.

Τραγωδίες σημειώθηκαν και σε άλλο κτίριο, με τα καταστήματα στην πυλωτή. Η επίδραση της γωνίας ήταν η εξήγηση που έδωσαν οι ειδικοί για την κατάρρευση του κτιρίου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν τον ρόλο τους σε μία Τουρκία που έχει χτυπηθεί από σεισμούς, αλλά δεν δείχνει να πήρε το μάθημά της.

Ο Βασίλης Λεκίδης, δρ πολιτικός μηχανικός και διευθυντής ερευνών ΙΤΣΑΚ μίλησε στην εκπομπή Live News για την περίπτωση που συνέβαινε στην Ελλάδα ένας σεισμός της τάξεως της Τουρκίας: «Η Ελλάδα, σαφώς, έχει πιο ασφαλείς κατασκευές από την Τουρκία. Απόδειξη των όσων λέω είναι ο σεισμός που συνέβη στην Κεφαλλονιά το 2014».