Κόντρα στις πιθανότητες που λιγοστεύουν για ανεύρεση επιζώντων. Κόντρα στο τσουχτερό κρύο, αλλά και στον θανάσιμο εχθρό, τον χρόνο, οι άνδρες της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται στην Τουρκία δίνουν σκληρή μάχη, με θάρρος και αυταπάρνηση για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Υστέρα από 36 ολόκληρες ώρες οι Έλληνες διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ βγάζουν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα εννιάχρονο κοριτσάκι.

Το βάζουν σε φορείο και το σκεπάζουν με κουβέρτες. Το παιδί είναι σοκαρισμένο, φοβισμένο αλλά ζωντανό.

 Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του mega, ένας δικός της άνθρωπος της κρατά το χέρι. Της δίνει δύναμη. Ένας Έλληνας πυροσβέστης με φακό στα χέρια και τον διασώστη σκύλο ψάχνει αδιάκοπα για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό στη νότια Τουρκία.

Οι Έλληνες διασώστες, οι ήρωες της ΕΜΑΚ, τα ξημερώματα έβγαλαν ζωντανό και ένα 15χρονο αγόρι.

 Τις προσπάθειες της 1ης ΕΜΑΚ θα συνδράμει και δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής.

 «Ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ»

Οι ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, που ήταν η πρώτη που έφτασε στην Τουρκία, προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο κύμα ευγνωμοσύνης στη γειτονική χώρα από χρήστες των social media.

 Κατά κύματα ευχαριστούν την Ελλάδα για την βοήθεια της, χρησιμοποιώντας μάλιστα την φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Αυτοί που ήρθαν τελικά ξαφνικά ένα βράδυ ήταν οι έλληνες διασώστες.

 Η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας έχει διασώσει έως τώρα τέσσερις ανθρώπους, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 6 ετών.