Συνοµιλίες µεταξύ ανώτερων αξιωµατικών της Αστυνοµίας και κυβερνητικών παραγόντων, µε σκοπό τη φίµωση των «Παραπολιτικών», την ποινικοποίηση της ελευθεροτυπίας και την τροµοκράτηση και απαξίωση µε µαφιόζικες µεθόδους του επικεφαλής του Οµίλου, Γ. Κουρτάκη, περιλαµβάνονται στην πολύκροτη δικογραφία της ΕΥΠ.

Συγκεκριµένα, στο 70σέλιδο έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα κοµβικό πρόσωπο στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ., τον απόστρατο αξιωµατικό Σπύρο Παπαχρήστο (δολοφονήθηκε την Πρωτοµαγιά του 2018), ο οποίος ήταν κουµπάρος µε τον επιχειρηµατία Νίκο Πατέρα, αλλά και τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καµµένο. Στις αποµαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες που κατεγράφησαν από την ΕΥΠ ο Παπαχρήστος εµφανίζεται να έχει συνεχείς και επαναλαµβανόµενες συνοµιλίες και συναντήσεις µε τον Π. Καµµένο, την περίοδο της υπουργίας του, το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του, Ελενας Τζούλη, και µε την ίδια, µε παρόντα τον επιχειρηµατία Νίκο Πατέρα.

1
▶ Η ΕΛ. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ∆ΙΝΕΙ Ο∆ΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑ∆ΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ∆ΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ Ο ΓΑ∆ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Τον Ιανουάριο του 2017, το Τµήµα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εισέβαλε κυριολεκτικώς στα γραφεία της εφηµερίδας, έπειτα από µήνυση του Πάνου Καµµένου, συλλαµβάνοντας τον αείµνηστο Παναγιώτη Τζένο, ενώ αναζητούσαν τον Γ. Κουρτάκη, ο οποίος εκείνη την ώρα έλειπε από το κτίριο, ωστόσο µόλις πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, µετέβη αυτοβούλως στη ΓΑ∆Α. Η αστεία κατηγορία για εκβίαση κατέπεσε αµέσως και έµεινε µόνο η µήνυση για συκοφαντική δυσφήµηση. Τρία χρόνια αργότερα, όταν η έρευνα της ΕΥΠ είδε το φως της δηµοσιότητας, αποκαλύφθηκε τι είχε συµβεί.

2
▶ Ο ΧΡ. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ ΠΑΡΑ∆ΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗ, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΟΠΟΙΑ∆ΗΠΟΤΕ ΜΗΝΥΣΗ

Οι διάλογοι

Στον παρακάτω διάλογο, ο τότε αττικάρχης, Χρήστος Παπαζαφείρης, δίνει εντολές στον Γ. Γκρίζη της Ασφάλειας να προχωρήσει σε συλλήψεις:

S.N. 3553, 10/01/17, 14:24, Εισερχόµενη από 690758χχχχ

Ο Γιώργος Γκρίζης συνοµιλεί µε τον Χρήστο Παπαζαφείρη.

Γ.: Παρακαλώ.
Χ.: Γιώργο, ο διοικητής είµαι. Μίλα µε τον Πράπα για κάτι που του είπα... Ιάσονος, στον 7ο όροφο είναι αυτός. Σας το είπε εκεί η δικηγόρος;
Γ.: 7ο.
Χ.: Στείλε παιδιά. Ο Πράπας πρέπει να έχει ήδη. Του έχουν πει από το πρωί να βάλει.
Γ.: Ωραία.
Χ.: Για συζήτα µαζί τώρα, γιατί πρέπει να τα στείλει πριν τελειώσει η άλλη, για να τον εντοπίσουν, και όταν τελειώσει, τον βουτάνε. Κοίτα µη δε τον βουτήξουν, τη γ@@@ σαµε.
Γ.: Ωραία, διοικητά.
Χ.: Κράτησέ το όµως στα στεγανά.
Γ.: Ναι, ακριβώς.
Χ.: Γιατί άµα δεν τον πιάσουµε, τη γ@@@ σες κι εσύ κι εγώ. Ακουσες τι σου είπα;
Γ.: Ωραία, οπότε θα συνεννοηθούµε µε τον…
Χ.: Κοίτα να δεις τι λέει η µήνυση και να µου πεις τι λέει η µήνυση µετά. Τι λέει περίπου; Καταθέτει τίποτα υπόµνηµα; Τι έχει καταθέσει; Γ.: Υπόµνηµα είναι…
Χ.: Για εκβιασµό;
Γ.: Πιο πολύ βγαίνει συκοφαντική δυσφήµηση, από ό,τι πρόλαβα να ρίξω µια µατιά. Χ: Γιατί το έφερε στο Εκβιαστών;
Γ.: Ηταν επιθυµία να έρθει εδώ πέρα, γιατί ήταν δυσαρεστηµένοι την άλλη φορά µε την Κρατική.
Χ.: Α, εντάξει. Γ.: Και µου λέει εδώ πέρα ότι πρέπει να µείνει πάρα πολύ κλειστό, καταλαβαίνεις γιατί, µας πήρε και µας σήκωσε.
Χ.: Καλά, πάρε τον Πράπα. Του είπα να το πει σε τρία άτοµα... να βάλει εκεί τρία άτοµα µόνο, κλειστά. Αυτό του είπα κι εγώ.
Γ.: Ωραία, έχει βάλει δηλαδή, έτσι;
Χ.: Γιατί νόµιζα θα έρθει στην Κρατική η µ@λ@κω, να πούµε, αλλά, εντάξει, πες του να µην το ξέρει κανένας, πες µου σε ποια άτοµα το είπες, γιατί άµα γίνει κάτι, αυτούς θα γ@@@σω µετά.
Γ.: ΟΚ, διοικητά. Τώρα εγώ θα στείλω δικά µου άτοµα, εννοείται. Ο διάλογος του τότε υποδιευθυντή του Τµήµατος Εκβιαστών, Γ. Γκρίζη, µε άλλον αξιωµατικό της ΕΛ.ΑΣ. για την παρακολούθηση του εκδότη των «Π» έξω από το σπίτι του.

3
▶ Ο ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΖΑΓΟΡΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ «∆ΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΡΠΑ-ΚΟΛΛΑ», ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ∆ΙΚΑΙΟΥ

Παρακολούθηση

Τρία λεπτά µετά ο Γιώργος Γκρίζης µιλάει µε τον Θανάση Πράπα.

S.N. 3554, 10/01/17, 14:27:30, Εξερχόµενη προς 694784χχχχ

Θ.: Ελα, Γιώργο. Ηταν η Τζούλη µέσα;
Γ.: Ναι. Θ.: Εκανε µήνυση γι’ αυτόν µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»;
Γ.: Ναι, αλλά µη... πρόσεξε, πάµε άπατοι!
Θ.: Στείλαµε το πρωί, κάναµε εξακρίβωση, θα σου δώσω εγώ κάποια στοιχεία άτυπα, µε το σπίτι, µε τα αυτοκίνητα... ∆εν έχουµε δει καµία κίνηση ατόµου, αλλά πήγαµε στη διεύθυνση κατοικίας... Θα σ’ τα πω τώρα, θα σ’ τα ανεβάσω πάνω µ’ ένα χαρτί, να τα έχεις κι εσύ.
Γ.: Ωραία, εσύ δεν είχες βάλει τίποτα άτοµα πουθενά;
Θ.: Είχα βάλει, ήρθε µέσα για µεσηµέρι, τώρα το µεσηµέρι θα ξαναβγεί πάλι έξω.
Γ.: Θα βάλω κι εγώ άτοµα, αλλά µου είπε ο διοικητής ότι είχε βάλει άτοµα και τον είχατε από κοντά. Θ.: Είχα βάλει, δεν έχουµε δει κίνηση, απλά είδαµε το σπίτι, είδαµε το αυτοκίνητο, δεν είδαµε τίποτα.
Γ.: Ωραία, στείλε ό,τι έχεις και ξαναµιλάµε.

4
▶ Ο ΤΟΤΕ ΓΑ∆ΑΡΧΗΣ, ΧΡ. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΑ∆ΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕ ΠΩΣ Η ΕΛΕΝΑ ΤΖΟΥΛΗ ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, ΕΙΧΕ Ι∆ΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Οι εντολείς

Ενα από τα πλέον συγκλονιστικά αποσπάσµατα από τις συνοµιλίες της ΕΥΠ αφορά την καταγραφή συνοµιλίας στην οποία ο Πάνος Καµµένος είναι σε επαφή µε τον τότε υπουργό ∆ηµόσιας Τάξης για µια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε εξέλιξη. Μάλιστα, ζήτησε να πάει ο ίδιος στο γραφείο του υπουργού. Ο ορισµός της παρέµβασης και της κατάχρησης εξουσίας. S.N. 3571, 10/01/17, 15:52, Εξερχόµενη προς 694431χχχχ

Ο Γιώργος Γκρίζης συνοµιλεί µε τον Γιώργο Παπασηφάκη.

Ο Γιώργος ενηµερώνει τον διευθυντή του ότι του τηλεφώνησαν από το γραφείο του υπουργού, «του δικού µας», και του ζήτησαν στις 17.30 σήµερα (10/01) να είναι στο γραφείο του υπουργού, αλλά δεν γνωρίζει το θέµα της συνάντησης. Ο διευθυντής υποθέτει ότι αφορά στη µήνυση του Καµµένου. Ο Γιώργος θα τον ενηµερώσει όταν τελειώσει.

Τρία λεπτά µετά, η σύζυγος Καµµένου παίρνει στο τηλέφωνο τον Γκρίζη.

Παρεµβαίνει η ίδια τηλεφωνικά στον αρµόδιο αξιωµατικό.

S.N. 3572, 10/01/17, 15:53, Εισερχόµενη από 694437χχχχ

Ο Γιώργος Γκρίζης, αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ., υποδιευθυντής στο Τµήµα Εκβιαστών, συνοµιλεί µε την Ελενα Καµµένου.

Ε.: Κύριε Γκρίζη, Ελενα Καµµένου. Κανένα νέο;
Γ.: Προς το παρόν δεν έχω κάτι, τα παιδιά έχουν προσεγγίσει εκεί απέξω, σε λίγο θα σας πω. Μόνο παράκληση. Ισχύει ακόµα; Είναι εκεί στον χώρο; Ξέρετε εσείς;
Ε.: Στον χώρο είναι, στον 7ο όροφο είναι, αλλά πρέπει να πάνε πάνω. Απέξω…
Γ.: Ναι, ναι. Να είστε σίγουρη, µόλις µαζευτούν, γιατί έχουν στείλει προποµπό κάποια παιδιά, µόλις µαζευτούν θα πάνε κανονικά πάνω.
Ε.: Κάντε λίγο γρήγορα, γιατί θα φύγει αυτός.
Γ.: Θα σας έχω ενηµέρωση άµεσα. Μόλις ας πούµε... το παραµικρό.
Ε.: Πήρε κι ο κύριος Καµµένος τον υπουργό, ο υπουργός πήρε τον Παπαζαφείρη... γενικώς δεν έχουµε εικόνα και πρέπει να τελειώνουµε. Είναι πάντως αυτός.

Ο ρόλος της συζύγου

Στο συγκεκριµένο απόσπασµα αναδεικνύεται ο ρόλος της κ. Τζούλη. Συνοµιλούσε µε όλους τους αξιωµατικούς και µε τον υπουργό, προκειµένου να διασφαλιστεί η «επιτυχία» του σχεδίου της βίαιης προσαγωγής για τη δηµιουργία εντυπώσεων. Το µόνο που δεν µπόρεσε να προβλέψει είναι το γεγονός ότι ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑ∆Α. Ούτε βέβαια και ότι όλη η µεθόδευση και οι σχετικές συνοµιλίες θα βρίσκονταν σε µια δικογραφία της ΕΥΠ.

S.N. 3629, 10/1/17, 18:04, Εξερχόµενη προς 694437χχχχ

Ο Γιώργος Γκρίζης συνοµιλεί µε την Ελενα Καµµένου.

Γ.: Λοιπόν, εντάξει και οι δύο.
Ε.: Το ξέρω, µε πήρε ο Παπαζαφείρης. Αυτός πού ήταν;
Γ.: ∆εν έχω εικόνα αυτή τη στιγµή, επειδή είµαι έξω, κάπου εκεί κοντά ήταν, θα σας πω αργότερα.
Ε.: Εγινε, ευχαριστώ, γεια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά