Ευδιάθετος αλλά και μετρημένος εμφανίστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο γνωστός ηθοποιός μπορεί να μη θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε εξερχόμενος του Πρωτοδικείου, ωστόσο μία μέρα μετά προχώρησε στην πρώτη, λακωνική δήλωση. «Ήμουν πάντα ελεύθερος. Και στη φυλακή όταν ήμουν, ελεύθερος ήμουν», τόνισε αρχικά στον Alpha, δίνοντας ένα στίγμα που παραπέμπει στην πίστη του στη Δικαιοσύνη. «Δεν έχω να πω κάτι άλλο, δεν μπορώ να εκφραστώ και ξέρετε πολύ καλά το γιατί», συνέχισε, δίνοντας μία υποψία μομφής για το πώς αντιμετωπίστηκαν ο ίδιος, οι απόψεις του, ακόμη και οι απόψεις ανθρώπων που προσπάθησαν να τον στηρίξουν.

Πάντως, ήδη τα πλάνα για τη νέα δικαστική αναμέτρηση αρχίζουν και τίθενται επί τάπητος. Άλλωστε αμέσως μετά την ετυμηγορία, ο εκ των δικηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξερχόμενος από το Πρωτοδικείο μίλησε με πικρά λόγια για το γεγονός πως ο εντολέας του προφυλακίστηκε ουσιαστικά για μία υπόθεση για την οποία αθωώθηκε. Ταυτόχρονα, όμως, μίλησε για την επόμενη δικαστική μέρα, καθώς ο Φιλιππίδης προσφεύγει στο Εφετείο: «Ο κ. Φιλιππίδης κρατήθηκε προσωρινά, προφυλακίστηκε για 11 μήνες επειδή τον κατήγγειλε μία κυρία ότι διέπραξε σε βάρος της δύο τετελεσμένους βιασμούς. Γι’ αυτή την κατηγορία που του στέρησε την ελευθερία, ομόφωνα από το δικαστήριο με σύμφωνη απόφαση της εισαγγελέως αθωώθηκε», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: «Και έμειναν οι δύο απόπειρες, για τις οποίες καταδικάσθηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, όπου σε αυτές τις δύο απόπειρες βιασμού ο κ. Φιλιππίδης άνοιξε την πόρτα και τις δύο φορές και είπε “περάστε έξω”. Σε σχέση με τα νομολογιακά δεδομένα αυτής της χώρας, ποτέ δεν έχει ξαναπεράσει απόπειρα βιασμού όπου ο βιαστής λέει στο θύμα του “περάστε έξω”. Πιστεύω ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα υπάρξει η πλήρης δικαίωση του κ. Φιλιππίδη και θα αθωωθεί και γι’ αυτές τις δύο απόπειρες βιασμού».

«Να αγκαλιάσω τη γυναίκα που δεν δικαιώθηκε»

Από την πλευρά της η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η ηθοποιός που πρωτοστάτησε μαζί με τις Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη για να έρθει η όλη υπόθεση στην επιφάνεια, μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή της μίλησε για μία μεγάλη απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ δήλωσε την υποστήριξή της στη γυναίκα που η δική της καταγγελία απορρίφθηκε: «Θέλω να ανοίξω την αγκαλιά μου και να βάλω μέσα την πρώτη καταγγέλλουσα γιατί νιώθω ότι αυτό το κορίτσι δεν δικαιώθηκε».

Από την πλευρά του ένας άλλος ηθοποιός, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ένιωσε την ανάγκη να τονίσει πως η ελληνική κοινωνία βιάστηκε να κρίνει τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Χύθηκε πάρα πολύ αίμα και έγιναν μεγάλοι αγώνες για να μη δικάζουμε σε λαϊκά δικαστήρια. Πάντα το έλεγα, από την αρχή, ότι πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη και η δικαστική Αρχή είναι ανεξάρτητη. Τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως η λαϊκή κατακραυγή βιάστηκε πάρα πολύ να φωνάξει».

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η ψυχολογία του Αλέξανδρου Μπουρδούμη, ο οποίος παρακολούθησε από πολύ κοντά τη δίκη λόγω και του έγγαμου βίου του με τη Λένα Δροσάκη. «Έστι Δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά», έγραψε στο Instagram, μία ευθεία παραπομπή στη φράση του αρχαίου Έλληνα ποιητή Μενάνδρου, που σημαίνει: «Υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, φρόντισε να αποφύγει ένα δύσκολο ερώτημα: «Δεν θέλω να απαντάω σε τέτοια ερωτήματα που βάζουν τρικλοποδιές. Δεν ξέρω. Αρχικά, ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε μέσα στο δικαστήριο ότι δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του, δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στο θέατρο, δεν θέλει να ξανασυνεργαστεί με κανέναν. Επομένως τι ερώτηση είναι αυτή;», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 10 Φεβρουαρίου 2023