Την αλλόκοτη στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου που θεωρούσε πως όχι μόνο η Ίριδα αλλά και η Μαλένα είχε πεθάνει λόγω αγενεσίας φλεβόκομβου είχε περιγράψει ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ανακρίτρια τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Αγαπητός το 2019 είχε εντοπίσει στα σπλάχνα της μικρής Μαλένας έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση καθώς και την εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, το εύρημα που στη συνέχεια οδήγησε την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα να καταλήξει στην ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου του μικρού κοριτσιού.

Ο έμπειρος παθολογοανατόμος, κληθείς από την 35η τακτική ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου που ερεύνησε τους ξαφνικούς θανάτους τον δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην κατάθεσή του στις 11 Οκτωβρίου του 2022 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες της υπόθεσης που πλέον αποκτούν νέα σημασία, ενώ εγείρουν σημαντικά ερωτήματα. Κι αυτό γιατί η 34χρονη κατηγορούμενη, το 2021, όταν έμαθε πως η Ίριδα είχε αποβιώσει λόγω αγενεσίας φλεβόκομβου, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστή Αγγελικής Τσιόλα, προσέγγισε τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, λέγοντάς του πως εκείνος είχε κάνει λανθασμένη διάγνωση στη Μαλένα αφού και το παιδί αυτό είχε πεθάνει από αγενεσία φλεβόκομβου.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ανακρίτριας αν ποτέ ήρθε σε επικοινωνία μαζί του είτε ο πατέρας είτε η μητέρα της Μαλένας, μετά την ιστολογική εξέταση που έκανε στο 3,5 ετών κοριτσάκι, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται στην κατάθεσή του που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μπαμ».

Ο διάλογος

Απάντηση: Ήρθε η ίδια η μητέρα και με βρήκε στο γραφείο μου, όταν πέθανε το δεύτερο παιδί και έγινε η νεκροτομή στα Γιάννενα. Είδε τα του φλεβόκομβου και μου είπε ότι έβγαλα λάθος διάγνωση. Τη ρώτησα ποια διάγνωση και μου είπε την αγενεσία του φλεβόκομβου.

Ερώτηση: Τι εννοείτε; Γιατί μίλησε σε εσάς η μητέρα για την αγενεσία ή υποπλασία;

Απ.: Μου εξήγησε ότι έκανα λάθος στη Μαλένα, ότι δεν είναι αυτή η σωστή διάγνωση, αλλά ότι η σωστή διάγνωση είναι η αγενεσία του φλεβόκομβου. Εγώ απόρησα ποιος έβγαλε αυτή τη διάγνωση και εκείνη μου απάντησε η παθολογοανατόμος στα Γιάννενα.

Ερ.: Πώς το συνέδεσε ότι η ίδια διάγνωση του βρέφους έπρεπε να τεθεί και στο άλλο παιδί;

Απ.: Έμεινα στήλη άλατος!

Έτερο περίεργο

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η αποκάλυψη του Εμμανουήλ Αγαπητού ότι η ιατροδικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση της Μαλένας αναζητούσε μεταβολικό νόσημα ως αιτία θανάτου, ενώ δεν συμβουλεύτηκε καθόλου τον ίδιο που είχε υπογράψει την ιστολογική εξέταση του παιδιού, αλλά πήγε σε άλλους παθολογοανατόμους, ακόμα και έναν στο ίδιο εργαστήριο με τον κ. Αγαπητό. «Αν είναι δυνατόν. Πήγε σε όλους τους άλλους παθολογοανατόμους και όχι σε μένα που ήταν μαθήτριά μου!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων που διαπίστωσε, είπε ότι είναι σπάνιο εύρημα σε μικρά παιδιά ενώ σύμφωνα με το κλασικό πανεπιστημιακό σύγγραμμα που διανέμεται στους Έλληνες φοιτητές της Ιατρικής είναι πιθανό να οφείλεται σε υποξία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία βρήκε μόνο ένα σύγγραμμα που δεν συνδέει την εκφύλιση αυτή με υποξία.

Aύριο η δίκη

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη φερόμενη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας συνεχίζεται αύριο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβει και πάλι ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης της εν διαστάσει συζύγου του, Αλέξη Κούγια, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει πως τη συγκεκριμένη ημέρα κάποιο άλλο πρόσωπο θα καταστεί κατηγορούμενο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/2