Στενή συνεργασία φαίνεται πως υπάρχει πλέον μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για μια συμφωνία «win-win» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτό αποκάλυψε σε νέες δηλώσεις του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στο BBC.

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Όσμπορν του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε ότι η συμφωνία που επεξεργάζονται προβλέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπορεί κανείς να τα δει και στην Αθήνα και στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, αλλά πιστεύω πως θα μπορεί να υπάρξει μια πρόοδος με τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτή είναι μια συμφωνία “win–win” για την Ελλάδα και για εμάς», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όσμπορν είχε δηλώσει πως για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα οριστικά πίσω στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία ο ίδιος δεν έχει καμία δικαιοδοσία.

«Αυτό που μπορεί να κάνει το Μουσείο είναι να προσπαθήσει να χτίσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος», συμπλήρωσε.