Νέα ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του υπουργού Μάκη Βορίδη. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα εγγραφής των ομογενών για να ψηφίσουν στις βουλευτικές του 2023 κρίνονται μη ικανοποιητικά, αφού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται, μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 4.000 ομογενείς. Η καταληκτική προθεσμία να εγγραφούν ηλεκτρονικά είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η νέα καμπάνια αποσκοπεί να παροτρύνει τους ομογενείς ή τους μετοικούντες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ν. 4648/2019, από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Η στρατηγική της νέας ενημερωτικής εκστρατείας, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει νέα στοιχεία, όπως αγορά τηλεοπτικού χρόνου σε κανάλια, ραδιόφωνα και διαδικτυακούς σταθμούς του εξωτερικού που παρακολουθούν οι ομογενείς, καταχωρίσεις σε ομογενειακές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και ενημέρωση-παρότρυνση για εγγραφή στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.apodimoi.gov.gr

Τι λέει ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 4648/2019 ρυθμίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος, βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, με τις διατάξεις του ν. 4648/2019, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ρυθμίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια για το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Η αίτηση του εκλογέα μόνιμου κατοίκου εξωτερικού γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν οι Έλληνες πολίτες που την ημέρα των βουλευτικών εκλογών αρκεί να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, να έχουν μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»