Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα (18.02.2023) το απόγευμα στην Κρήτη, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή σε πολλές περιοχές του νησιού, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους ενώ δεν υπάρχει και καμία αναφορά για ζημιές.

Ο σεισμός έγινε στις 19:32, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη μεγαλόνησο της Κρήτης – συγκεκριμένα ανοιχτά του Ηρακλείου.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση. Χαρακτηριστική η αναφορά του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο facebook ότι αυτός ο σεισμός «δεν μας προβληματίζει». 

Επιφανειακός σεισμός μεγέθους 4,7 σε απόσταση περίπου 50 χμ ΒΒΑ από το Ηράκλειο Κρήτης στην Κρητική Θάλασσα. Προς το παρόν δεν μας προβληματίζει.

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Papadopoulos στις Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023

Ωστόσο το γεγονός ότι ο νέος αυτός σεισμός σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία εγείρει εύλογα ερωτήματα.

Αλλά και σε αυτό απαντούν οι σεισμολόγοι τονίζοντας δεν έχουν σχέση αυτοί οι σεισμοί μεταξύ τους.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο newsit.gr, λόγω του σημείου και του βάθους που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

Ο κ. Λέκκας, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην γείτονα μετά τον φονικό σεισμό, τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό στην Τουρκία, διότι, όπως λέει, «ούτε καν πάνω στο ελληνικό τόξο δεν είναι, είναι στην λεγόμενη οπισθόταφρο του ελληνικού τόξου».

Οι κάτοικοι, όπως είπε, ένιωσαν ελάχιστα τον σεισμό και δεν υπήρχαν υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος είπε ότι «αυτός ο σεισμός δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, η ευρύτερη αυτή περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, βρίσκεται σε μία σχετική διέγερση». Μάλιστα δήλωσε κατηγορηματικά πως ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας λέγοντας: «Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη δεν μας ανησυχεί, ούτε συνδέεται με την κατάσταση στην Τουρκία».

Εξήγησε ακόμη, πως οι ισχυρότατες δονήσεις στη γειτονική χώρα δεν πρόκειται να επιταχύνουν «τη γέννηση σεισμών και στην Ελλάδα».