Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες δίνει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για «σφουγγάρι» στα χρέη προς τους δήμους που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2012.

Μεταξύ των άλλων, διαγράφονται και τα χρέη από κλήσεις. Η γενική οικονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαλλάσσεται από οφειλές από 4,5 δισ. ευρώ, τις οποίες στην ουσία δεν επρόκειτο να εισπράξει ποτέ. Όσοι πολίτες έχουν οφειλές προς τους Δήμους πριν από το 2012 και έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση, τα χρέη τους διαγράφονται, αλλά τα ποσά που έχουν καταβάλει δεν επιστρέφονται.

Τα χρέη που διαγράφονται είναι δύο κατηγοριών:

- Αυτά που δεν αναζητήθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων και επί της ουσίας έχουν καταστεί ανείσπρακτα και εκείνα που, αν και βεβαιώθηκαν από τους Δήμους μέχρι και το 2012, δεν εισπράχθηκαν από τους υπόχρεους πολίτες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο εισάγεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

  • Για τις οφειλές τώρα που έχουν βεβαιωθεί από το 2013 έως το 2017, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να προσπαθήσουν να τα αναζητήσουν και να τα εισπράξουν για δύο ακόμα έτη, έως το 2025 και μετά παραγράφονται.
  • Για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το 2018 οι δήμοι μπορούν να βεβαιώσουν, να αναζητήσουν και να εισπράξουν την οφειλή, μόνο μέσα στην πενταετία. Η προθεσμία των πέντε ετών υπολογίζεται από το επόμενο έτος που δημιουργήθηκε το χρέος προς τον δήμο.
Τα χρέη που ρυθμίζονται για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αφορούν εκτός από παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τα τέλη ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, τέλη κοιμητηρίων, καθώς και τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και χώρων εστίασης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/2