Για «προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες καταγγελίες» σε βάρος του κάνει λόγο ο πατέρας Αντώνιος στις έγγραφες εξηγήσεις που παρέδωσε μέσω των συνηγόρων του στις εισαγγελείς ανηλίκων που ερευνούν την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σε ένα υπόμνημα 107 σελίδων ο ιδρυτής της οργάνωσης, που κλήθηκε ως ύποπτος για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, χαρακτηρίζει «αόριστο» το κατηγορητήριο και αναφέρεται σε μια «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση» με την οποία «επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”»

Σκοπιμότητες

Ο ιερέας κάνει λόγο για προφανείς σκοπιμότητες που τον οδήγησαν στη θέση του υπόπτου, ενώ στρέφει τα βέλη του σε όλους όσοι άκριτα υιοθέτησαν τις καταγγελίες αυτές. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, έπειτα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού του Κόσμου”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες, που η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)», αναφέρει στο υπόμνημά του ο ιερέας.

Όπως σημειώνει, «με βάση τις παραπάνω ψευδείς καταγγελίες συντάχθηκαν αόριστα “κατηγορητήρια”», χωρίς καν ειδικότερη περιγραφή των απαιτούμενων περιστάσεων, παρά την προφανή αντιφατικότητά τους». Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης στρέφεται όμως και κατά του 19χρονου, η καταγγελία του οποίου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στην υπόθεση.

«Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών», υπογραμμίζει ο ιερέας στις έγγραφες εξηγήσεις του και συμπληρώνει πως «παιδιά που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό από αγνώστους και απειλές να ανακαλέσουν».

«Παραβατική συμπεριφορά»

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως το περιστατικό ξυλοδαρμού ενός τροφίμου της δομής που τοποθετήθηκε υπέρ του ιερέα συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου 2023, όταν το παιδί επέστρεφε από το νυχτερινό σχολείο που φοιτά πίσω στη δομή. «Έχω εμπλακεί σε μια απίστευτη σκευωρία με πρωταγωνιστή τον 19χρονο που έχει έντονη παραβατική συμπεριφορά και σε αυτή συμμετέχουν πρόσωπα από το δικό του περιβάλλον. Προκύπτει η μεθοδευμένη δράση του 19χρονου, αφού προσπάθησε να προσεγγίσει κι άλλα πρόσωπα. Πήγε στον Βόλο και συνόδευσε τον 15χρονο (δεύτερο καταγγέλλοντα) μαζί με μια καθηγήτρια και 14 ημέρες μετά την πρώτη του κατάθεση ανασκεύασε», επισημαίνει ο πατέρας Αντώνιος.

Κλείνοντας το υπόμνημά του, ο επικεφαλής της «Κιβωτού» κάνει λόγο για εκμετάλλευση του ζητήματος της δομής σε βάρος χιλιάδων παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτή και καταλήγει: «Πρόκειται για ανύπαρκτα περιστατικά που δεν τέλεσα ποτέ. Επιστρατεύονται εκ των υστέρων λοιποί μάρτυρες για να “πείσουν” για ανυπόστατες καταγγελίες. Ευελπιστούμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τώρα πλέον το καθήκον της, ανταποκρινόμενη επαρκώς στο έργο της».

Εν αναμονή της απόφασης για τον ιερέα

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων. Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, αφού μελετήσουν την υπόθεση θα αποφασίσουν την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τόσο του ιερέα όσο και των επτά ακόμη συγκατηγορουμένων του, τρεις εκ των οποίων παρέδωσαν επίσης χθες τα υπομνήματά τους στην Εισαγγελία.

Σε περίπτωση που ασκηθεί τελικά δίωξη σε βάρος του, ο πατέρας Αντώνιος θα καταστεί κατηγορούμενος και η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να καταστεί ύποπτος ο πατέρας Αντώνιος ξεκίνησε με τη συμπληρωματική κατάθεση ενός 15χρονου φιλοξενούμενου της δομής στον Βόλο. Ο ανήλικος, ο οποίος είναι μαθητής της Α’ Γυμνασίου, εντοπίστηκε από την Εισαγγελία μέσα από την κατάθεση που έδωσε ο 19χρόνος, ο οποίος κατήγγειλε πρώτος για ασέλγεια τον πατέρα Αντώνιο. «Τον Αύγουστο που μας πέρασε, μιλώντας τηλεφωνικά με μια τραπεζοκόμο στον Βόλο, μου είπε ότι ο πατέρας Αντώνιος κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του με ένα παιδί, ο οποίος είναι τώρα στην Α’ Γυμνασίου. Επειδή ξέρω τον πατέρα Αντώνιο, είμαι σίγουρος ότι του κάνει τα ίδια», είχε πει στην κατάθεσή του ο 19χρονος.

Οι εισαγγελείς αναζήτησαν άμεσα τον 15χρονο, ο οποίος αρχικά εξετάστηκε εντός της δομής του Βόλου και η κατάθεσή του περιορίστηκε μόνο σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης, αλλά τη δεύτερη φορά έδωσε νέα στοιχεία καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον πατέρα Αντώνιο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και, μάλιστα, περισσότερες από μία φορές. Τα περιστατικά που περιγράφει αφορούν σε θωπείες αλλά και σε πράξεις αντίστοιχες με εκείνες που είχε περιγράψει στη δική του κατάθεση ο 19χρονος.

Ο πρώτος καταγγέλλων είχε με τη σειρά του περιγράψει πως «όσο πλησίαζα και δενόμουν με τον πατέρα Αντώνιο, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Σταδιακά ο ιερέας άρχισε να με χτυπάει στον ποπό με το χέρι, ενώ όταν πηγαίναμε για μπάνιο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου». Στη συνέχεια, είχε αναφερθεί σε σειρά περιστατικών και ασελγών πράξεων από τον ιερέα σε βάρος του, ενώ σε μία από αυτές υπήρξε μάρτυρας ένας φίλος του, ο οποίος έχει επίσης καταθέσει στις Αρχές.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/2