Το αργότερο σε 2-3 εβδομάδες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πύλη (link) η οποία θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να γίνουν αποδεκτοί για τον νέο θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής παιδιών με αναπηρία (ΑμεΑ). Έτσι, ο νέος θεσμός θα είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας.

Όμως, καθώς η επαγγελματική αναδοχή είναι ένας θεσμός ο οποίος δύναται να καταστεί αντικείμενο κατάχρησης και εκμετάλλευσης από ακατάλληλα για αυτό τον ρόλο πρόσωπα, έχει ενσωματωθεί σε αυτό τον θεσμό μία σειρά ελέγχων και επανελέγχων, οι οποίοι ξεκινούν με τα απαραίτητα προς κατάθεση νόμιμα πιστοποιητικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικά υγείας, καθώς και αντίγραφα του ποινικού μητρώου, ενώ ακολουθεί έλεγχος και σχετική έκθεση, την οποία καταρτίζει αρμόδια κοινωνική λειτουργός. Μετά την αναδοχή συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι έλεγχοι από κοινωνικό λειτουργό, έλεγχοι οι οποίοι μπορούν να διενεργούνται ακόμη και εκτάκτως και αιφνιδίως.

Με αμοιβή

«Συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, δημιουργούμε για πρώτη φορά το πλαίσιο, εξασφαλίζουμε την αμοιβή και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας ώστε να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί», δήλωσε χθες η υφυπουργός Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναδοχής, η θέσπιση του επιδόματος αναδοχής και η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων είχαν ως αποτέλεσμα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να βγουν 1.120 παιδιά από τα ιδρύματα και να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδοχών. Πλέον η επαγγελματική αναδοχή αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση.

«Η επαγγελματική αναδοχή είναι ο θεσμός που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο για αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Όπως έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος αναδοχής-υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία σε οικογένειες. Αυτό αφορά τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αυτών. Με τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής διασφαλίζουμε στο εξής σε κάθε επαγγελματία ανάδοχο το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη φροντίδα του παιδιού που αναλαμβάνει», σημείωσε η υφυπουργός.

Τι προβλέπεται

Ο νέος θεσμός αφορά παιδιά με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο παιδί (συγγενική αναδοχή).

Όποιος επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr. Μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών διεξάγεται ενδελεχής κοινωνική έρευνα για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου επαγγελματία αναδόχου. Στη συνέχεια παρακολουθεί εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάληψη της φροντίδας παιδιών με αυξημένες ανάγκες.

Η μηνιαία αμοιβή του επαγγελματία αναδόχου ορίζεται στα 1.561,11 ευρώ και καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ο επαγγελματίας ανάδοχος λαμβάνει επίσης και οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποστήριξη αφορά το παιδί, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα αναδοχής, αλλά και το επίδομα αναπηρίας που δικαιούται το ίδιο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/2