Απίστευτες στιγμές τρόμου για εκατοντάδες επιβάτες του Inter City 62, τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη.

Η φονική σύγκρουση είχε -μέχρι αυτή τη στιγμή- ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 32 επιβατών ενώ 85 είναι οι τραυματίες. Την ίδια ώρα οι Αρχές κάνουν λόγο για ακρωτηριασμένους.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών ή ακόμη και άνθρωποι που μπορεί να διαμελίστηκαν από την τρομακτική ένταση της μετωπικής σύγκρουσης.

Αναμένεται ενδελεχής έρευνα

Σύμφωνα με τους αρμόδιους θα ακολουθήσει ενδελεχής έρευνα ως προς τα αιτία της ανείπωτης καταστροφής. H εταιρεία ύστερα από σχεδόν 3 ώρες από τη σύγκρουση των δύο τρένων με μια ανακοίνωση μόλις 52 λέξεων έκανε λόγο για μετωπική και όχι για εκτροχιασμό που ήταν οι πρώτες πληροφορίες, κάτι που σημαίνει πως από τη στιγμή που τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση υπάρχει ανθρώπινο λάθος.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.
Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Τα ερωτήματα της τραγωδίας

Στο ερώτημα πώς έγινε αυτό το καταστροφικό λάθος που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών και τραυματιών από τους συνολικά 350 ανθρώπους που επέβαιναν στα δύο τρένα, η σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε επιβάτης της αμαξοστοιχίας, το τρένο είχε καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσαλο και άκουσε από τον ασύρματο να λέγεται: «Πάμε και όπου βγει».

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των επιβατών

Συγκλονιστικές ήταν και οι περιγραφές όσων επιβατών κατάφεραν να βγουν από τα βαγόνια τους και έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι οι αρχές άργησαν να επέμβουν.

Φως στα δεδομένα που εκτυλίχθηκαν λίγο πριν την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων πριν από τις σήραγγες στην Κοιλάδα των Τεμπών δίνουν οι μαρτυρίες επιβατών που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη με την αμαξοστοιχία Inter City 62, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να βγουν από τα βαγόνια τους και έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους, καταγγέλλοντας ολιγωρία των αρχών.

«Εμείς ήμασταν στο 2ο βαγόνι με το παιδί, νούμερο 2, δηλαδή τρίτο τέταρτο από την αρχή» ανέφερε ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας λίγο αφού αποβιβάστηκε από λεωφορείο που τον απομάκρυνε από το σημείο της τραγωδίας.

«Έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα»

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία επιβάτη που βρισκόταν στο 6ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε και ο οποίος προσπάθησε να βγάλει από το τρένο όσους περισσότερους μπρουσε.

«Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα. Προσπάθησα να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, ήταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών που ευτυχώς έμαθα ότι βγήκε ζωντανό, έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα. Με έχει πιάσει ταραχή. Συγκρούστηκε το βαγόνι 2 που είναι η καφετέρια. Δεν μπόρεσα να περάσω πιο μπροστά γιατί τα συντρίμμια φλέγονταν».