Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Η σύγκρουση των δύο τρένων σημειώθηκε χθες πριν από τα μεσάνυχτα όταν, η επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση την Αθήνα, βρέθηκαν να κινούνται, με αντίθετη κατεύθυνση, στις ίδιες ράγες. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και μετωπική, με πάνω από 100 χλμ. την ώρα.

Μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προσήχθησαν ο σταθμάρχης βάρδιας της Λάρισας και ο κλειδούχος. Αρχικά ο σταθμάρχης προσήχθη στο ΑΤ Τεμπών, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Τροχαίας της Λάρισας, η οποία και ανέλαβε την έρευνα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε συνελήφθη, ενώ αυτή την ώρα δίνει ανωμοτί γραπτή κατάθεση στον εισαγγελέα.



Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επιβατική αμαξοστοιχία -κάτω από συνθήκες που ερευνώνται- βρέθηκε λανθασμένα στο ρεύμα καθόδου από το οποίο κατέβαινε η εμπορική αμαξοστοιχία, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

Ο συλληφθείς σταθμάρχης, 55 ετών, είχε αναλάβει υπηρεσία στην εν λόγω θέση μόλις πριν από 40 ημέρες, αφού είχε προηγηθεί εκπαίδευση ενός έτους.

Ο ΟΣΕ έχει ζητήσει και αναμένει απομαγνητοφώνηση της πιθανής συνομιλίας μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αναστάσιος Δέδες, πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ανέφερε ότι για άγνωστους λόγους δεν λειτουργούσε και η φωτοσήμανση, τα φανάρια που θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον μηχανοδηγό ότι υπάρχει κίνδυνος στη γραμμή αυτή.