Ανείπωτη είναι η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, καθώς οι άνδρες της Πυροσβεστικής συνεχίζουν την επιχείρηση μέσα στα συντρίμμια και τις λαμαρίνες. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος είναι ραγδαίες.

Ειδικότερα, συνελήφθη ο σταθμάρχης που είχε βάρδια την ώρα της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης βρισκόταν για ώρα στην Τροχαία Λάρισας και έδινε κατάθεση για τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών, ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και περίπου πριν από έναν μήνα εκπαιδεύτηκε και έγινε σταθμάρχης στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας έχει τώρα συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, συνελήφθη ο σταθμάρχης της Hellenic Trains, με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό δυστύχημα της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι καταθέσεις των επιζώντων, ωστόσο, και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμα ο εκπρόσωπος της Hellenic Trains και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Ο σταθμάρχης φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι το επιβατικό τρένο κινείτο στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό, θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν πριν να προσεγγίσουν το ένα το άλλο, δεδομένου ότι η σύγκρουση έγινε περίπου 25 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και το σημείο της αλλαγής τροχιάς. Σε κάθε περίπτωση, από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών.

Αυτό που κυρίως ερευνάται είναι εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μια σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία. 

Παράλληλα, η εικόνα που αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας στα Τέμπη προκαλεί σοκ και ανατριχίλα, ενώ άρχισε και η απομάκρυνση, κομμάτι κομμάτι, της άμορφης μάζας στην οποία μετατράπηκε η αμαξοστοιχία. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να σωθούν.