Επιβεβαίωσε και ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τις καταγγελίες του σχετικά παρεμβάσεις, πιέσεις και απειλές κατά τη διάρκεια κατάρτισης της πραγματογνωμοσύνης του, ο επιπυραγός, Δημήτρης Λιότσιος, κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας της κατάθεσης του, στην υπό εξέλιξη δίκη, για τη φονική πυρκαγιά.

Ο μάρτυρας τόνισε ωστόσο πως 
καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση του. «Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπο μου αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου» τόνισε ο Δημήτρης Λιότσος, συναισθηματικά φορτισμένος , απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας.«Διορίστηκα για να κάνω τη πραγματογνωμοσύνη. Κατά τη διαδικασία απέστειλα ερωτήματα στο πυροσβεστικό σώμα. Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό, τι ζήτησα το έλαβα. Πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να πάρω απαντήσεις. Δυστυχώς έπρεπε Ζαγοραίος να αποχωρήσει κι έπρεπε να παραδώσω πραγματογνωμοσύνη γρήγορα. Συνάντησα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π. Σ για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ. Έμεινα άναυδος αρχικά εγώ, έγιν παρουσία συναδέλφου που είναι εδώ. Δε θα πω όνομα. Με πήγε αυτός στον Τερζούδη και προς τιμή του είπε ό, τι ζητήσει να του το δώσατε. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για καριέρα σου. Δεν έδινα σημασία. Μόλις είδα αντιδράσεις πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Της είπα τι συνάντησα, τα εμπόδια. Άμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να αποστείλω ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες/φορείς. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και περιφέρεια. Τα μόνο προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Ο μάρτυρας είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να παρέμβει στο έργου και περιέγραψε τη συνάντηση που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην αρχηγό του Π.Σ. και κατηγορούμενο στην υπόθεση στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Ο επιπυραγος αναφέρθηκε και σε  ένα περιστατικό που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση τον Μάρτιο του 2019. «Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. 200 μέτρα από σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από μηχανή και ήταν μόλις δύο ετών. Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως κάποιο πρόβλημα, τεχνικό, είχε η μηχανή. Ο τεχνικός μου είπε «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο κάνε». Του λέω «τι λες;».Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα» τόνισε ο μάρτυρας.

Η ένσταση
 

Νωρίτερα, ένσταση υπέβαλε η υπεράσπιση του Βασίλη Ματθαιόπουλου στην υποβολή ερωτήσεων στον μάρτυρα κ. Λιότσιο για τις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε από τον πρώην αρχηγό του Π.Σ για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς. Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μανιάτης εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης επισημαίνοντας πως οψίμως υποβάλλεται από την υπεράσπιση του κ. Ματθαιόπουλου, εισήγηση που έγινε δεκτό και από το δικαστήριο το οποίο επέτρεψε τις ερωτήσεις.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023.