Η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 ξεκίνησε από τον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα την Τρίτη στις 7.22 το απόγευμα. Ήταν ο τελευταίος συρμός που θα μετέφερε φοιτητές και στρατιώτες πίσω στις σχολές ή τις μονάδες τους μετά το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η αμαξοστοιχία θα έφτανε στον τελικό προορισμό της, στη Θεσσαλονίκη, 25 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Ωστόσο μια ημίωρη καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσαλο και ένα φρικτό λάθος, όπως όλα δείχνουν, έγραψαν τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία που έζησε ποτέ η χώρα.

Τρομακτικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της απίστευτης τραγωδίας. Έως αργά χθες το βράδυ οι νεκροί ανέρχονταν στους 44 (οι περισσότεροι δεν ξεπερνούσαν την ηλικία των 24 ετών) και οι τραυματίες στους 72, εκ των οποίων οι 57 παρέμεναν για νοσηλεία. Ανάμεσά τους ένα 8χρονο παιδί αλλά και ένα βρέφος 6,5 μηνών. Έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νωρίς χθες το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς και στο ΑΧΕΠΑ και το «Γεννηματά» της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στους 25 υπολογίζεται ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς παραμένει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της ταυτοποίησης, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Hellenic Train, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία).

Η σφοδρή μετωπική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 11.25 το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, βρήκε τους περισσότερους επιβάτες να κοιμούνται στα καθίσματά τους. Μια εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση έπεσε με δύναμη πάνω στο Intercity που σε εκείνο το σημείο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Βαγόνια στροβιλίστηκαν στον αέρα και τυλίχτηκαν αμέσως στις φλόγες. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό των πρώτων βαγονιών άγγιξαν τους 1.300 οC, την ώρα που ο χάλυβας λιώνει στους 700 οC. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς σπάζοντας τα τζάμια, ενώ άψυχα σώματα πετάγονται μέτρα μακριά. Ακολουθεί πανικός και ο ένας προσπαθεί μέσα στο σκοτάδι να βοηθήσει τον άλλον. Μητέρες ψάχνουν τα παιδιά τους ουρλιάζοντας, φίλοι τους φίλους τους και επικρατεί πανδαιμόνιο. Τα βαγόνια γεμίζουν με καπνούς.

«Μαμά, θα σε πάρω μόλις φτάσω»

Στο σημείο σπεύδουν από την πρώτη στιγμή πυροσβέστες και 40 ασθενοφόρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, ένα έκτο μετέφερε 20 επιβάτες στη Λάρισα, ενώ 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη. Τα νοσοκομεία της Λάρισας και της περιφέρειας γεμίζουν με τραυματίες. Οι εικόνες σοκάρουν και τους πιο έμπειρους γιατρούς, ενώ οι συγγενείς που στο μεταξύ ειδοποιούνται κινούνται αλλόφρονες στους εξωτερικούς χώρους, αναζητώντας τους αγαπημένους τους.

Συγκλονίζει η μαρτυρία νεαρής κοπέλας, η οποία ψάχνοντας τον 23χρονο ξάδελφό της, που βρισκόταν στο μοιραίο δρομολόγιο, περιγράφει το τελευταίο τηλεφώνημά του προς τη μητέρα του: «Μαμά, θα σε πάρω όταν φτάσουμε να έρθεις να με πάρεις…». Λίγο μετά η γραμμή κόπηκε. Μέχρι στιγμής το όνομά του δεν υπάρχει στις λίστες διασωθέντων ή νεκρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, αναστέλλονται όλα τα σημερινά δρομολόγια της εταιρείας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/3