Σε κλίμα πένθους και με το μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ολοκληρώθηκε η λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Το βαρύ κλίμα στη Μητρόπολη Αθηνών φόρτισε περαιτέρω ο συγκινητικός λόγος του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, Ιερώνυμου: «Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα... και δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν τον ανθρώπινο πόνο. Και όλοι μας σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό, θρηνούμε γι’ αυτά τα παιδιά μας. Η σκέψη και η προσευχή μας είναι στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά. Όλοι θρηνούμε για τον χαμό αυτών των παιδιών».

Απευθυνόμενος προς τις οικογένειες των θυμάτων είπε, επίσης: «Ο μόνος τρόπος να αγκαλιάσετε και πάλι τα παιδιά σας είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος αλλά η ανάσταση. Γονατίζω αδύναμος μπροστά σας στο βάρος αυτού του πρώιμου αποχωρισμού».

Οι παρουσίες

Στη Μητρόπολη Αθηνών, το μνημόσυνο έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Από τα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και το ΠΑΣΟΚ η Τόνια Αντωνίου. Λόγω πένθους ακυρώθηκε το καθιερωμένο γεύμα προς τιμήν της Ιεράς Συνόδου στο Προεδρικό Μέγαρο.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6 Μαρτίου 2023.