Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας έπειτα από μαραθώνια απολογία, διάρκειας 7,5 ωρών, ενώπιον της ανακρίτριας. Ο Βασίλης Σαμαράς δεν παρουσιάστηκε με απολογητικό υπόμνημα, αλλά δέχτηκε να απαντήσει απευθείας στις ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα τον έκρινε προφυλακιστέο.

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει ποινές από 10 χρόνια έως ισόβια. Παράλληλα, αντιμετωπίζει και κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και για σωματικές βλάβες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δικηγόρος του σταθμάρχη δήλωσε: «Ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα. Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν, χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».

Τόνισε, επίσης, ότι ο σταθμάρχης δεν «έπινε» και δεν «γλένταγε» τη μοιραία στιγμή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ενώ σχετικά με το αν τοποθετήθηκε στη θέση του σταθμάρχη με πολιτικό μέσο, απάντησε πως μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας «πήρε τη θέση» και πως δεν υπήρχε λόγος να βάλει πολιτικό μέσο, καθώς ήταν ο μόνος που έκανε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος όταν αντιλήφθηκε ότι έγινε σύγκρουση άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο αγχωμένος και κάνοντας το ένα τσιγάρο πίσω από τ’ άλλο ενώ όταν έμαθε ότι υπήρξαν νεκροί, επαναλάμβανε: «Την πάτησα, την πάτησα». Στο μεταξύ, στο φως ήρθε νέο ντοκουμέντο για τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν από τη σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, 17 λεπτά πριν από τη φονική σύγκρουση ο μοιραίος σταθμάρχης δέχτηκε τηλεφώνημα από τον συνάδελφό του στους Νέους Πόρους ο οποίος είχε αντιληφθεί ότι τα δύο τρένα ήταν στην ίδια γραμμή και τον ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου. «Oκ ελήφθη αυτό, καλώς...», ήταν η απάντηση του 59χρονου χωρίς να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια για να μη γίνει το δυστύχημα. Φαίνεται, λοιπόν, πως υπήρξε ενημέρωση πως το εμπορικό τρένο λαμβάνει γραμμή καθόδου προς Αθήνα.

Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων στις 23.04 ενημέρωσε πως η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκινά από τον Σταθμό των Νέων Πόρων με κατεύθυνση προς Αθήνα. Ένα λεπτό πριν, είχε αναχωρήσει και η επιβατική αμαξοστοιχία από τη Λάρισα.

Κι άλλο λάθος

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγη ώρα πριν γίνει η σύγκρουση στα Τέμπη, φέρεται να είχε βάλει σε λάθος ράγες την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το προαστιακό δρομολόγιο της Λάρισας: «Ο μηχανοδηγός μού το επεσήμανε κι εγώ του είπα να κάνει πίσω ώστε να επαναφέρω τα κλειδιά στην κύρια γραμμή», έχει πει σύμφωνα με πληροφορίες ο μοιραίος σταθμάρχης.

*Εύα Παπαδάτου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023