Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα 8 Μαρτίου η χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη, με αίτημα να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών και με διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Στις πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν ανά την Ελλάδα έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς.

Τη σημερινή απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.ά.), ομοσπονδίες και σωματεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ.


Επεισόδια από κουκουλοφόρους στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν για ακόμα μία φορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε δεκάδες κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, μετά το πέρας της πορείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Την ώρα που άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έφτασαν στον ΟΣΕ, σημειώθηκαν επεισόδια, με τους κουκουλοφόρους να χωρίζονται από το πλήθος και να πετάνε μολότοφ και τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν ρίψεις χημικών.





Συγκέντρωση στην Πάτρα

Στους δρόμους διαδηλώνει και η κοινωνία της Πάτρας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μάλιστα, η πορεία ήταν μεγάλη σε όγκο, όπως και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.
 
Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρίσκονταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά, έφτασα» και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.
 
Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της Αστυνομίας στην πορεία για την τραγωδία Τέμπη στην Πάτρα.

Ένα μέρος της πορείας κινήθηκε απειλητικά προς τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην Πάτρα, όπου πέταξαν βόμβες μολότοφ, αλλά και κόκκινη μπογιά.

Η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με την ένταση να γενικεύεται και να διαρκεί για αρκετή ώρα.
 
 



Μαύρα μπαλόνια στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη. Κρατώντας μαύρα μπαλόνια και φωνάζοντας συνθήματα, μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης, μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητές και απλός κόσμος ζητούν την απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία, την παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν ευθύνες, αλλά και την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών στις μετακινήσεις.

«Και τώρα φίλοι μου είναι αργά
Μια καληνύχτα στη μαμά
Και λίγη στάχτη στα μαλλιά
Καιρός να πούμε αντίο
Σκεπτόμαστε όλους τους νεκρούς
Με αρρωστιάρικους ψαλμούς
Κλόουν με σοβαρούς σκοπούς
Γυμνοί μέσα στο κρύο», γράφει ένα από τα κεντρικά πανό των μαθητών.

Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία με προορισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας.







Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη: «Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί»

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, η οποία πλημμύρισε σήμερα το πρωί από νέους, μαθητές, φοιτητές, πολίτες κάθε ηλικίας, που, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ακόμη και εν μέσω έντονης βροχής, ο κόσμος παρέμενε στην πλατεία Σαπφούς με ομπρέλες ανοιχτές και τις φωνές δυνατές. «Όλων των νεκρών είμαστε φωνή, αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί», φώναζαν νέα παιδιά που κρατούσαν λουλούδια.

Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια και από εκεί προς την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και μέσω της αγοράς προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.




Ρόδος: Μεγάλη η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην πορεία διαμαρτυρίας

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των μαθητών και των φοιτητών και στη Ρόδο, που συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί, έξω από το 3ο λύκειο Ρόδου, για τη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Η συμμετοχή των μαθητών από σχολεία της Ρόδου φαίνεται να είναι μεγάλη. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η πορεία ξεκίνησε από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου (Καπνοβιομηχανία) και θα καταλήξει στην πλατεία Δημαρχείου.



Χανιά: Μεγάλη συγκέντρωση

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

Ηράκλειο: Δυναμικό «παρών» από φοιτητές

poreia_irakleio
poreia_irakleio_4

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου στον βωμό του κέρδους». Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.
   
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου. Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν «Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».  Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Δράμα: Μεγάλη συγκέντρωση

poreia_drama

Πρέβεζα: Με συμμετοχή των νέων

poreia_preveza_1
poreia_preveza_2


Βόλος: Πορεία διαμαρτυρίας

poreia_volos

Ο Βόλος «παρέλυσε» το πρωί στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη…

«Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί», φωνάζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένοι στο κτίριο Παπαστράτου, για να ξεκινήσει μεγάλη πορεία προς τον ΟΣΕ. Η πορεία των φοιτητών θα ενωθεί με αυτή των φορέων που ξεκινά σε λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί είναι χιλιάδες. Όργανα, πανό, πλακάτ. «Μας σκότωσαν τη Δήμητρα», φωνάζουν εν χορώ. «Η νέα γενιά δεν συγχωρεί, οι νεκροί μας δεν είναι λάθη» γράφουν τα πανό τους.

«Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» φωνάζουν με οργή, αγανάκτηση, θυμό, πόνο για τα θύματα ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», έγραψε ένα άλλο πλακάτ, που το κρατούσαν φοιτητές.


Καρδίτσα: Τρακτέρ και χιλιάδες άτομα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη


Η Καρδίτσα στους δρόμους για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Μαθητές, αγρότες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα…

Στην Καρδίτσα που θρηνεί για τις απώλειες παιδιών της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους για να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας. Από μαθητές μέχρι συνταξιούχους και από αγρότες μέχρι υπαλλήλους που ζητούν να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες της τραγωδίας και να παρθούν μια σειρά από μέτρα ώστε ποτέ ξανά να μη ζήσουμε τέτοιες μέρες.

Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη συνοδεύτηκε η απεργία της Τετάρτης 8 Μαρτίου στην Καρδίτσα, με αντικείμενο την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων αλλά και στην προσωπική τους ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τους λόγους που επέτρεψαν να συμβεί.

Στον χώρο της συγκέντρωσης υπάρχει και ένας μικρός αριθμός τρακτέρ, πάνω στην πλατεία, προς την πλευρά της Υψηλάντου, ενώ πολλές δεκάδες πανό βρίσκονται στα χέρια του πλήθους. Επίσης οι μαθητές πολλών σχολείων έχουν σπεύσει και συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Ταξιάρχη και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνα, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων. Θα ακολουθήσει πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται στην Καρδίτσα.


Διαμαρτυρία για τα Τέμπη στην Τρίπολη

poreia_arkadia
poreia_arkadia_2

Διαμαρτυρία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε στις 12:30 το μεσημέρι στην πλατεία Πετρινού της Τρίπολης. Συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, φορείς και πολίτες της περιοχής. Αρχικά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των Τεμπών. Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Τρίπολης Σταυρούλα Λάχανη είπε ότι «στο τρένο θα μπορούσε να είμαστε εμείς. Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα». «Βράζουμε από θλίψη και οργή. Η σιωπή είναι συνενοχή. Να μη συγκαλυφθεί τίποτα», είπε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τηλεπικοινωνίων και Πληροφορικής, Λάμπης Γαβαλάς. Στη συνέχεια, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο οποίος είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη», ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. «Αυτοί μετρούν κέρδη και ζημιές, εμείς ανθρώπινες ζωές», είπε.

*Εικόνες - Βίντεο: patrasevents.gr, larissanet.gr, aeolos.tv, rodiaki.gr, karditsalive.gr, kalimera-arkadia.gr, thebest.gr