Μικρή «παύση» θα σημειωθεί στην ανάκριση για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές που αναλαμβάνουν πλέον τον χειρισμό της έρευνας.

Η αναβάθμιση της υπόθεσης και η ανάθεσή της σε δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές αποφασίστηκε ομόφωνα το μεσημέρι της Παρασκευής από την Ολομέλεια Εφετών που συγκλήθηκε για το θέμα, έπειτα από αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος κατά τη συζήτηση φέρεται να υπεραμύνθηκε της ανάγκης διορισμού έμπειρων δικαστικών λειτουργών για τις ανακρίσεις του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Ο Σωτήρης Μπακαΐμης που ορίστηκε ως τακτικός ανακριτής και η Σοφία Λυμπεριάδου που ορίστηκε ως αναπληρώτρια θα πρέπει να μελετήσουν τη δικογραφία και να προχωρήσουν στη συνέχεια στα επόμενα βήματα της έρευνας, όπως την αποστολή κλήσεων σε απολογία σε βάρος των τριών προσώπων που διώκονται ποινικά από το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά συνέπεια, ενδέχεται να καθυστερήσουν μερικές ημέρες οι απολογίες του επιθεωρητή του ΟΣΕ αλλά και των δύο σταθμαρχών που εγκατέλειψαν το πόστο τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας.


Δεν συμφωνούν

Υπενθυμίζεται ότι συγγενείς θυμάτων, που εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την ανάθεση της δικογραφίας σε υψηλότερου βαθμού ανακριτές, ενώ με έγγραφό τους είχαν ζητήσει να παραμείνει η έρευνα στην ανακρίτρια συνεπικουρούμε νη, όμως, από έναν ακόμη συνάδελφό της.

Με την ανάληψη των καθηκόντων τους, πάντως, οι νέοι εφέ τες ανακριτές θα επιδοθούν στη μελέτη των πρώτων συμπερασμάτων των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην ανακρίτρια που χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή, για να συντάξουν πόρισμα για την τραγωδία παρέδωσαν τις πρώτες διαπιστώσεις τους μετά την αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος.


Αναδρομική έρευνα για «ξέπλυμα»

«Φύλλο και φτερό» θα κάνει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος τους λογαριασμούς, και όχι μόνο, προσώπων που υπηρέ τησαν σε θέσεις ευθύνης στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στη HELLENIC TRAIN τις περιόδους που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο. Την εντολή για τη διεξαγωγή της έρευνας σε βάθος 15ετίας έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα θα βρεθούν όλες οι συμβάσεις που συνήφθησαν, ενώ θα εξεταστούν και τυχόν ευθύνες εργολάβων που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν πλέον όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να διακριβωθεί εάν αυτά απο κτήθηκαν με νόμιμο τρόπο ή εάν αποτελούν προϊόν δωροδοκίας.

Η έρευνα εκτείνεται σε βάθος δεκαπενταετίας αφού για τα προηγούμενα έτη τυχόν ποινικά αδικήματα έχουν παραγραφεί. Αν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως η δωροδοκία ή η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το σχετικό πόρισμα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, που θα κληθεί να αξιολογήσει τα ευρήματα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» το Σάββατο 11/03/2023 - Συντάκτρια: Σοφία Σπίγγου