Μετά το χειρότερο σιδηροδροµικό δυστύχηµα που έχει γνωρίσει η χώρα, ο θρήνος είναι διάχυτος παντού.

Η Ελλάδα θρηνεί για την απώλεια 57 ψυχών, που βρίσκονταν µέσα στα µοιραία τρένα του θανάτου. Τώρα οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ετοιµάζονται για το επόµενο κεφάλαιο αυτής της τραγωδίας, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση της δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν µίλησαν στο «Secret» για όλες τις λεπτοµέρειες της υπόθεσης και για τις επόµενες κινήσεις που θα κάνουν, προκειµένου να δικαιωθούν οι πελάτες τους.

Η θέση του Κούγια

Για την πολύκροτη υπόθεση, αλλά και για τη διαδικασία της ανάκρισης µίλησε στo «Secret» ο διακεκριµένος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση συγγενών θυµάτων του δυστυχήµατος. Συγκεκριµένα, ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι µέχρι τώρα η ανακριτική διαδικασία είναι εξαιρετική. Οπως είπε, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται καθώς µέσα σε λίγες ώρες είχε συλληφθεί ο σταθµάρχης και είχε οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας.

«Επίσης, µέσα σε πέντε ηµέρες απολογήθηκε και κρατήθηκε προσωρινά ο κατηγορούµενος. Συγχρόνως, από τη µελέτη της δικογραφίας προκύπτει ότι έχουν γίνει εξαιρετικές ανακριτικές πράξεις και αιτήµατα. Αυτό δείχνει µια βούληση της ∆ικαιοσύνης να γίνει η διερεύνηση πολύ γρήγορα και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που πρέπει να αποδοθούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αιφνιδιαστική απόφαση»

Και συνέχισε: «Το µόνο που µε προβληµατίζει είναι η αιφνιδιαστική απόφαση του εισαγγελέα εφετών Λαρίσης να αφαιρεθεί η δικογραφία από τα χέρια της ανακρίτριας και από την ευθύνη του προϊσταµένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαρίσης και να ανατεθεί στον εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης και σε εφέτη ανακριτή. Οποιαδήποτε στιγµή στην ιστορία της ελληνικής ∆ικαιοσύνης, όταν επιλέχθηκε εφέτης ανακριτής, ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη και, το κυριότερο από όλα, δεν οδηγήθηκε ο κατηγορούµενος στις φυλακές». Οπως εξήγησε ο κ. Κούγιας, στο τέλος οι ποινικά κολάσιµες πράξεις έγιναν πληµµελήµατα.

«Λόγω του ότι ο εφέτης ανακριτής έχει κι άλλα καθήκοντα, υπήρχε καθυστέρηση στην ανάκριση και στο τέλος οδηγούµασταν σε παραγραφές. Είναι ένα γεγονός που το φοβάµαι πολύ, όµως για αυτό είµαι εδώ, για να το αναδείξω», κατέληξε.

Νέα στοιχεία

Ο Γιώργος Μπαρτζώκης είναι συνήγορος του πολυτραυµατία Λάζου Παπαζήση, ο οποίος ήταν στο δεύτερο βαγόνι και σώθηκε. Ο ίδιος αναφέρει ότι το σηµαντικότερο από όλα είναι ότι ο πελάτης του πήρε εξιτήριο και πλέον θα γίνει προσπάθεια να έρθουν στο φως νέα στοιχεία.

«Το τελευταίο διάστηµα είχαµε νέες πληροφορίες που ήρθαν σε εµάς σχετικά µε την υπόθεση. Πιστεύουµε ότι τη στιγµή του µοιραίου δυστυχήµατος κάτι συνέβαινε στον σταθµό της Λάρισας, που αποπροσανατόλιζε τον σταθµάρχη και κάποιους άλλους σιδηροδροµικούς από τα πόστα τους. Αυτό που ξέρουµε είναι ότι γινόταν είτε κάτι σαν γιορτή στο σταθµαρχείο είτε κάτι µέσα σε µια καφετέρια», ανέφερε ο ίδιος στο «Secret».

Και συνέχισε: «Το θέµα είναι ότι οι συγκεκριµένοι άνθρωποι δεν ήταν στα πόστα τους. Από εκεί και πέρα, ξέρουµε ότι ο σταθµάρχης µπορούσε για δωδεκάµισι λεπτά να αντιληφθεί ότι χτυπούσε ο συναγερµός από τα ειδικά συστήµατα. Επίσης, έχουµε µαρτυρίες από περιοίκους ότι ο 59χρονος σύχναζε στην εν λόγω καφετέρια που προανέφερα».



«Όλοι είναι θυμωμένοι»

Ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης, που εκπροσωπεί οικογένειες θυµάτων, όπως και τραυµατίες, µίλησε στο «S» αναφέροντας ότι «από βδοµάδα θα δηλωθεί η παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας».

«Eχουµε µιλήσει µε την ανακρίτρια και µας συµβούλεψε να πάµε από την ερχόµενη ∆ευτέρα (σ.σ. στις 13/03), καθώς θα προκύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Κάθε µέρα εξετάζονται µάρτυρες και προκύπτουν νέα κοµµάτια που συνθέτουν το παζλ του τραγικού δυστυχήµατος», σηµείωσε. Σχετικά µε την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πελάτες του, ο κ. Καρατσιώλης ανέφερε: «Ολοι είναι θυµωµένοι µε αυτό που συνέβη και το µόνο που θέλουν είναι να δικαιωθούν και να αποκατασταθούν τουλάχιστον υλικά το επόµενο διάστηµα. Είναι αποφασισµένοι να φτάσουν µέχρι το τέλος». Κλείνοντας, ο έµπειρος νοµικός έκανε και µια έκκληση στον πρωθυπουργό, για να ληφθεί µια κυβερνητική πρωτοβουλία διά στόµατος του πρωθυπουργού, προκειµένου να αποζηµιωθούν γρήγορα και χωρίς µακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες οι οικογένειες των θυµάτων και οι τραυµατίες.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Μαρτίου 2023.