Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις και σιωπηρές διαμαρτυρίες για την τραγωδία των Τεμπών στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτήρισαν την περασμένη εβδομάδα, στη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας.

7
Η κορωνίδα των κινητοποιήσεων ήταν η Τετάρτη 8η Μαρτίου, όταν η χώρα τέθηκε σε απεργιακό κλοιό μετά την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια από το ΠΑΜΕ, παρουσία του γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με αίτημα των διαδηλωτών να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην πανεργατική απεργία, ενώ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη για Ολους», που διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κλαυθμώνος, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρλέτης, είχε προτείνει τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για μία ώρα, προκειμένου οι βουλευτές να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο. Η «Αλληλεγγύη για Ολους» είναι η ΜΚΟ που προ μηνών είχε πρωταγωνιστήσει στο ζήτημα που είχε προκύψει σχετικά με τη «συναυλία ειρήνης», στην οποία συμμετείχε πληθώρα καλλιτεχνών, ωστόσο είχε πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση το γεγονός ότι δεν αναφερόταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Ν.Δ. να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική «ίσων αποστάσεων».

Πάντως, στις σχετικές αποκαλύψεις ότι το τηλέφωνο της «Αλληλεγγύης για Ολους» ανήκει στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η ίδια είχε απαντήσει ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαθέτουν μέρος του μισθού τους και τις τηλεφωνικές τους γραμμές για να ενισχύσουν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη Ν.Δ.».

10

Οι διαμαρτυρίες για τα Τέμπη, πριν από την κορύφωση της 8ης Μαρτίου, είχαν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες να καλούν σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών της ελληνικής επικράτειας και με τους διαδηλωτές να ζητούν σεβασμό στα θύματα, απόδοση δικαιοσύνης και δικαιώματα στην ασφάλεια.

6
▶Η ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου εξεφρασε μέσω Τwitter την αγανάκτησή της για την τραγωδία

Οργή στα social media

Αναβρασμός για το δυστύχημα επικρατούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς από τους χρήστες να εκφράζουν την οργή τους για την τραγωδία, καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια των κινητοποιήσεων για τα Τέμπη. Μέσα από το προφίλ της στο Ιnstagram απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες καλέσματα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

8
▶H Kλέλια Ρένεση μέσα από το προφίλ της στο Ιnstagram απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες καλέσματα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις ειρηνικές συγκεντρώσεις

Η ηθοποιός, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα social media, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, σε μία από τις αναρτήσεις της κατήγγειλε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «έπνιξαν» τη διαδήλωση -στην οποία συμμετείχε με την 4χρονη κόρη της- στα χημικά, ενώ σε όσους έσπευσαν να την κατηγορήσουν ως επικίνδυνη μητέρα απάντησε μεταξύ άλλων: «Κάντε μας τη χάρη, ψυχοπονιάρηδες, και κατεβείτε σε καμία διαμαρτυρία για το κοινό καλό και αφήστε την υπερευαισθησία και την υποκριτική τέχνη για κάνα σανίδι. Κοινώς, συνέλθετε. Καρφώνεστε, λυσσάτε και βουλιάζετε».

9

Επίσης δραστήριος στο Τwitter ήταν ο καλλιτέχνης Μιθριδάτης, καλώντας στις κινητοποιήσεις και αναρτώντας εικόνες από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όπως και ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και με την ιδιότητα του αρθρογράφου στην εφημερίδα «Documento». Η ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου εξέφρασε μέσω Τwitter την αγανάκτησή της για την τραγωδία, ενώ σε εικόνες που ανήρτησε από τις διαδηλώσεις ανέφερε ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαμαρτυρόμενοι.

Πολύ ενεργή η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση, ενώ διαδοχικές ήταν οι αναρτήσεις από Άντζυ Σαμίου και Άννα Χατζησοφιά


Με διαδοχικές αναρτήσεις και η τραγουδίστρια Αντζυ Σαμίου καλούσε τον κόσμο στις διαδηλώσεις, όπως και η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ σεναριογράφος Αννα Χατζησοφιά. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης συμμετείχε επίσης ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος κατέβηκε στο Σύνταγμα μαζί με βουλευτές, στελέχη και εκπροσώπους της Νεολαίας του κόμματος.

Δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις μνήμης έδωσαν και οι Ελληνες ηθοποιοί, καθώς στις μαζικές κινητοποιήσεις συμμετείχε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Ο Σπύρος Μπιμπίλας, που θα δώσει τη μάχη του σταυρού με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ηγείτο της αντιπροσωπείας του ΣΕΗ, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Κρατερός Κατσούλης, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μυρτώ Αλικάκη, η Μαριάννα Τουμασάτου, ο Γιώργος Μιχαλάκης με την κόρη του, Δανάη, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Σωτήρης Καλυβάτσης κ.ά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ έσπευσε να απαντήσει σε όσους κατηγόρησαν τον ίδιο και άλλους ηθοποιούς για ασέβεια στη μνήμη των θυμάτων, λόγω των στιγμιότυπων που κυκλοφόρησαν, όπου ποζάρουν χαμογελαστοί στον φακό, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η οικογένεια των ηθοποιών δεν βλέπεται κάθε μέρα. Είναι ανθρώπινο συναίσθημα να βλέπεις τους φίλους σου να αγωνίζονται μαζί σου και ως εκ τούτου αυτό εξωτερικεύεται με χαμόγελο».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/3/23