Εάν κάτι έλαµψε µε την άψογη λειτουργία, τον αξιοσηµείωτο συντονισµό και την απόλυτη αποτελεσµατικότητά του αµέσως µετά το τροµακτικό και πολύνεκρο σιδηροδροµικό δυστύχηµα στα Τέµπη, αυτό ήταν η κινητοποίηση και ο συντονισµός όλων των δυνάµεων, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάσωση των τραυµατιών και στην περισυλλογή των θυµάτων. Πολύ µεγάλες και ισχυρές δυνάµεις όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, τα ασθενοφόρα και οι κινητές µονάδες του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνοµία κινητοποιήθηκαν αστραπιαία και σε απόλυτο συντονισµό και απέδειξαν µε τη δουλειά τους, αλλά και µε το αποτέλεσµα των συντονισµένων ενεργειών τους, ότι µπορούν να ανταποκρίνονται στην πρώτη γραµµή των κοινωνικών αναγκών και να στέκονται συµπαραστάτες και αρωγοί στο πλευρό εκείνων των πολιτών της χώρας µας που βρίσκονται είτε σε κίνδυνο είτε σε δύσκολη θέση, για να προσφέρουν αόκνως το µέγιστο των πολύτιµων υπηρεσιών τους.

11
33 ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ 7 ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΚΑΙ 2 ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΤΙΚ

Τι συνέβη

Στις 23.35 της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος µιλά σήµερα στα «Π», δέχεται κατεπείγουσα τηλεφωνική κλήση από το «112», το οποίο τον πληροφορεί ότι σηµειώθηκε σιδηροδροµικό δυστύχηµα στην περιοχή Ευαγγελισµός των Τεµπών.

Ακολουθεί δεύτερη απανωτή τηλεφωνική κλήση προς τον κ. Παπαευσταθίου από το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Λάρισας, το οποίο είχε ειδοποιηθεί από το «166», και τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ φτάνουν σε περίπου 15-20 λεπτά στο σηµείο, µαζί µε την πρώτη κινητή µονάδα του ΕΚΑΒ, µε γιατρό. Μέσα σε µία ώρα τα ασθενοφόρα που είχαν φτάσει ήταν 33, οι κινητές µονάδες επτά και δύο τα κλιµάκια του Ειδικού Τµήµατος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ).

Τα παραρτήµατα του ΕΚΑΒ Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας τίθενται, τότε, σε κατάσταση συναγερµού, το οποίο σηµαίνει ότι επιστρέφει άµεσα στις θέσεις της και η προηγούµενη βάρδια των εργαζοµένων στα εν λόγω παραρτήµατα. «Επικοινωνούµε ταυτόχρονα µε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης και θέτουµε και αυτά τα παραρτήµατα σε κατάσταση συναγερµού, ενώ φεύγουν ταυτόχρονα όλα τα διαθέσιµα ασθενοφόρα για το σηµείο του δυστυχήµατος», µας εξηγεί ο κ. Παπαευσταθίου. «Τη στιγµή, µάλιστα, που φτάνουν οι δυνάµεις του ΕΚΑΒ στο σηµείο, επικοινωνούµε µε τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώµατος και έχουµε εικόνα για σύγκρουση δύο τρένων, µε πυρκαγιά. Τίποτε παραπάνω. Καταλαβαίναµε ότι θα είχαµε πολλούς τραυµατίες και, ίσως, να είχαµε και θύµατα. Κινητοποιείται τότε το Ειδικό Τµήµα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και φεύγουν αµέσως και άλλα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Λαµία και Κοζάνη για το σηµείο».

Σε ανοιχτή γραμμή

Ο κ. Παπαευσταθίου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία µε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, καθώς όλες οι δυνάµεις όλων των φορέων κινητοποιούνται και συντονίζονται υπό την «οµπρέλα» της Πολιτικής Προστασίας. «Ανθρωποι χωρίς εµφανή τραύµατα βγαίνουν µόνοι τους από το τρένο και οι γιατροί των πέντε κινητών µονάδων του ΕΚΑΒ, οι οποίες έχουν φτάσει στο σηµείο, διενεργούν µακροσκοπικό έλεγχο στους επιβάτες που εξέρχονται του φλεγόµενου τρένου. Αρχίζει η εκτίµηση των πολυτραυµατιών ανάλογα µε τη βαρύτητα των τραυµάτων τους», θυµάται ο κ. Παπαευσταθίου και συνεχίζει: «Αρχίζει η διακοµιδή τραυµατιών στο Γενικό (το οποίο άνοιξε κατεπειγόντως εξαιτίας του δυστυχήµατος) και στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Λάρισας και δίνουµε εντολή για πλήρη ετοιµότητα στα Νοσοκοµεία Κατερίνης, πανεπιστηµιακό νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και “Γ. Γεννηµατάς” Θεσσαλονίκης, καθώς και στις Μονάδες Εγκαυµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία όλες οι δυνάµεις όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας λειτούργησαν σε απόλυτο συντονισµό


Περίπου στη 01.00 της Τετάρτης 1ης Μαρτίου, ο κ. Παπαευσταθίου, µαζί µε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναχωρούν από την Αθήνα και περίπου στις 04.00 της Τετάρτης φτάνουν στο σηµείο της τραγωδίας. Ενηµερώνονται επί τόπου για την κατάσταση από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώµατος και αναχωρούν για τα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας.
«Ηταν η πρώτη φορά κατά την οποία όλες οι δυνάµεις όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας λειτούργησαν, σε απόλυτο συντονισµό µεταξύ τους, υποδειγµατικά και άψογα», παρατηρεί, τέλος, ο κ. Παπαευσταθίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»